Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se face Rusia vinovată de moartea ministrului de Externe al Belarusului?

evz.ro
Vladimir Makei

Vladimir Makei a murit subit sâmbăta trecută, la vârsta de 64 de ani și există multe necunoscute în jurul morții sale. La o săptămână după decesul ministrului de Externe al Belarusului rămân întrebări cu privire la moartea sa. Vladimir Makei, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai Rusiei din ultimele două decenii, a murit subit sâmbăta trecută. La 64 de ani, era la conducerea portofoliului de mai bine de un deceniu, din 20 august 2012, funcţie pe care a ocupat-o după ce timp de patru ani a fost şeful administraţiei prezidenţiale, informează Rador.

Poziția lui fusese cât de pro-occidentală putea fi în cabinetul de la Minsk, un satelit rusesc. Înainte de alegerile prezidențiale și protestele în masă antiguvernamentale din Belarus din august 2020, Makei a fost unul dintre inițiatorii eforturilor de îmbunătățire a relațiilor Belarusului cu Occidentul. Cu toate acestea, având în vedere violența represiunii acestor demonstrații, el a căutat un discurs mai aliniat cu regimul celui considerat a fi ultimul dictator din Europa.

În săptămânile anterioare invadării ruse a Ucrainei și deja pe 24 februarie, când agresiunea a fost consumată, ministrul se declarase în favoarea acțiunii "defensive" a Kremlinului, susținând că Occidentul a provocat războiul și că autoritățile ucrainene ar trebui să accepte termenii de pace rusești. Makei a promis că nu va exista niciun atac asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarusului, dar țara sa a fost locul pe unde a trecut unul dintre cele șase fronturi terestre deschise de trupele lui Putin.

Pavel Latuşka, un fost coleg de-al său, fost ministru al Belarusului și ambasador în Spania şi, în prezent, unul dintre liderii opoziției în exil, a comentat moartea sa pe Twitter: "În calitate de ambasador la Paris și Madrid în 2018, am fost întrebat confidențial: 'Poate Vladimir Makei să devină un adevărat rival pentru Lukașenko la alegeri? Răspunsul meu a fost: da, poate'. În 2020, Makei s-a trădat și se pare că nu a putut supraviețui. Vladimir Makei a murit astăzi".

Ultimele suspiciuni vorbesc chiar despre faptul că ar fi putut fi asasinat de serviciile speciale ruse. Ministrul belarus s-a întâlnit vineri, cu o zi înainte de a fi anunțat decesul său, cu nunțiul Vaticanului, Ante Jozic, întâlnire în care s-ar fi discutat despre posibilitățile de deschidere a unui proces de pace în Ucraina. Chiar și așa, mass-media din Belarus precum săptămânalul "Nasha Niva" asigură că Makei a murit "în urma unui atac de cord" în casa sa din Drazdi, un district din Minsk.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.