Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se formează o nouă alianță în Europa Centrală și de Sud-Est: asigură independența țărilor / Rolul României în ecuație

europa de est

Se formează o nouă alianță în Europa Centralp și de Sud-Est: asitură independența țărilor / Rolul României în ecuație

Ungaria construiește noi interconexiuni energetice cu țările vecine, deoarece perioada trecută a demonstrat, cu cât sunt mai multe astfel de interconexiuni, cu atât mai sigure sunt țările în cauză - a declarat vineri, ministrul ungar al afacerilor externe și al comerțului exterior, Péter Szijjártó, la Atena, relatează Rador Radio România.

În cadrul reuniunii Grupului Operativ pentru Interconexiuni Energetice din Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), ministrul ungar a declarat că există trei obiective principale pentru viitorul aprovizionării cu energie: producerea de energie electrică în cantități mari, la prețuri reduse și într-un mod ecologic. În opinia sa, singura modalitate de a îndeplini simultan aceste trei condiții în prezent este energia nucleară. Ministrul de externe și-a exprimat speranța că țările din Europa Centrală și de Sud-Est își vor uni forțele pentru a lupta împotriva oricărei discriminări și atacuri ideologice împotriva energiei nucleare.

Péter Szijjártó a subliniat că extinderea centralei nucleare Paks va crește capacitatea nucleară a Ungariei de la 2.000 de megawați, cât este în prezent, la 4.400 de megawați până la începutul deceniului următor.

Extinderea rețelei

Oficialul ungar a subliniat, de asemenea, necesitatea de a extinde cât mai curând posibil capacitatea rețelei energetice regionale, astfel încât să beneficieze de evoluțiile reciproce. „Cu cât suntem mai conectați, cu atât suntem mai în siguranță, așa cum a arătat ultima perioadă”, a declarat oficialul ungar.

Péter Szijjártó s-a referit, de asemenea, la proiectele semnificative de dezvoltare a infrastructurii planificate în acest scop, pentru care Guvernul a ajuns la acorduri cu unele țări vecine.

Ungaria - Serbia - România

Șeful diplomației ungare a subliniat că va fi dublată capacitatea liniei de transport de 400 de kilovolți dintre Ungaria și Serbia, iar o altă conexiune de înaltă tensiune între Ungaria și România este în construcție.

În final, ministrul ungar a precizat că a fost solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru un proiect de înființare a unei burse regionale de energie electrică în Europa Centrală, împreună cu Serbia și Slovenia. S-au încheiat deja acorduri între companii, iar planul este ca sistemul să fie operațional până la sfârșitul primului semestru al acestui an.  „Cerem Comisiei Europene să considere securitatea energetică a regiunii Europei Centrale și de Sud-Est ca fiind o problemă europeană”, a subliniat oficialul ungar, adăugând că sprijinul financiar al comunității ar fi justificat, deoarece aceste proiecte nu sunt doar în interesul cetățenilor sârbi, români, ungari sau sloveni, ci și în interesul cetățenilor europeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.