Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se fuge la propriu din Kiev. Una după alta țările își abandonează ambasadele sau le mută în orașe mai spre Vest

Kami and the rest of the world
Kiev Ucraina

Tot mai multe ambasade se golesc la Kiev. După SUA, Germania, Romania, Rusia și alte state europene și Australia și Noua Zeelandă își retrag personalul din clădirile ambasadelor lor din capitala Ucrainei. Canada în schimb a optat pentru mutarea temporară a ambasadei lor mult mai la vest, în orașul Lvov.

Guvernul australian a suspendat temporar activităţile la ambasada sa din Kiev, în timp ce cresc temerile de o invazie rusă, relatează dpa.

''Având în vedere deteriorarea situaţiei securităţii cauzată de acumularea de trupe ruse la graniţa cu Ucraina, guvernul a ordonat plecarea personalului de la ambasada Australiei la Kiev şi a
a suspendat temporar activităţile la ambasada noastră din Kiev'', a declarat ministrul de externe australian, Marise Payne, potrivit unui comunicat difuzat duminică.

Marise Payne a precizat că operaţiunile ambasadei vor fi mutate temporar în oraşul ucrainean Lviv, în apropierea graniţei cu Polonia.

Guvernele Australiei şi Noii Zeelande şi-au avertizat cetăţenii aflaţi în Ucraina să părăsească ţara imediat, în timp ce temerile asupra unei invazii ruse cresc.

Pe fondul tensiunilor crescute dintre Rusia şi Ucraina, ambele ţări şi-au îndemnat cetăţenii să părăsească Ucraina atât timp cânt sunt încă disponibile zboruri comerciale.

Rusia efectuează manevre comune cu Belarus, precum şi exerciţii navale în Marea Neagră în cadrul unei serii de activităţi militare în apropierea Ucrainei, alimentând astfel temerile privind o invazie iminentă în ţara vecină. Moscova neagă orice fel de intenţie în acest sens, dând vina pe Kiev şi Occident pentru actuala criză.

Canada a anunţat sâmbătă că îşi va închide temporar ambasada la Kiev şi îşi va transfera operaţiunile într-un birou temporar din Lviv (vest) ''din cauza deteriorării situaţiei cauzate de desfăşurarea de trupe ruse la graniţă'', relatează AFP.

''Vom relua activităţile la ambasada de la Kiev de îndată ce situaţia de securitate în Ucraina ne va permite să garantăm servicii şi o securitate adecvate pentru personalul nostru'', a declarat ministrul de externe Mélanie Joly, potrivit unui comunicat.

''Canadienii trebuie să evite în continuare orice călătorie în Ucraina. Le cerem tuturor celor aflaţi în prezent în ţară să plece acum'', a adăugat ea.

Washingtonul, care a ordonat sâmbătă plecarea majorităţii personalului ambasadei sale la Kiev, a transferat şi angajaţii responsabili cu serviciile esenţiale la Lviv, la aproximativ 70 km de graniţa cu Polonia.

Statele Unite au insistat vineri asupra riscului unei invazii ''iminente'' a Ucrainei de către Rusia, care a desfăşurat peste 100.000 de soldaţi lângă graniţă şi tocmai a început manevre militare în Marea Neagră şi în Belarus, încadrând de facto ţara.

Eforturile diplomatice marcate de o serie de apeluri telefonice sâmbătă între liderii occidentali şi Moscova nu au reuşit să atenueze tensiunile din jurul Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.