Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se încheie era dominației Occidentale în Irak: Bagdadul vrea să-i scoată din țară pe soldații SUA și a coaliției internaționale

armata sua irak

Se încheie era dominației Occidentale în Irak: Bagdadul vrea să-i scoată din țară pe soldații SUA și a coaliției internaționale

Premierul irakian Mohammed Shia Al-Sudani şi-a reiterat vineri hotărârea "fermă" de a pune capăt prezenţei în Irak a coaliţiei internaţionale antijihadiste, a doua zi după o lovitură americană care a ucis un lider al unei facţiuni pro-iraniene la Bagdad, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Mohammed Shia Al-Sudani, al cărui guvern este susţinut de partidele pro-iraniene, a semnalat deja în ultimele săptămâni dorinţa sa ca trupele străine desfăşurate în Irak să părăsească ţara.

Vineri, premierul irakian "şi-a afirmat poziţia fermă care vizează încetarea prezenţei coaliţiei internaţionale pentru că justificările prezenţei sale s-au terminat".

Un "dialog" desfăşurat prin intermediul unui "comitet bilateral" trebuie să "determine condiţiile încheierii acestei prezenţe", a spus el, potrivit unui comunicat de presă al serviciilor sale.

Vezi și: Urmează un nou 9/11? 'Ne vom răzbuna pe americani. O să regrete' – reacție vehementă din Irak, după lichidarea unui lider

Factorul declanșator

Însă, această nouă declaraţie survine într-un context de tensiuni crescânde, Irakul fiind afectat de repercusiunile conflictului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas.

Joi, un comandant şi un alt membru al mişcării al-Nujaba, una dintre facţiunile Hashd al-Shaabi, o coaliţie de grupări armate apropiată Iranului, au fost ucişi în urma unei lovituri americane cu dronă la Bagdad.

Acest "act de autoapărare", potrivit Washingtonului, a provocat furia guvernului irakian care a denunţat o "agresiune" a coaliţiei internaţionale.

Context

Trupele americane şi cele ale coaliţiei internaţionale antijihadiste desfăşurate în Irak şi Siria au fost vizate aproape zilnic de atacuri cu drone şi rachete de la începutul războiului din 7 octombrie între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas din Gaza.

În ultimele săptămâni, grupurile armate ale Hashd al-Shaabi au fost de mai multe ori ţinta bombardamentelor, dintre care unele au fost revendicate de Statele Unite, ţară care nu se află în graţiile facţiunilor pro-iraniene ca urmare a sprijinului acordat Israelului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.