Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se încinge granița de est a UE: Armatele Rusiei și Belarusului fac exerciții militare în apropierea frontierei poloneze

Blue Swan Daily
Belarus Polonia, Lituania Letonia Estonia Ucraina

Armata rusă şi cea belarusă au anunţat vineri că desfăşoară exerciţii aeriene comune în vestul Belarusului, în apropierea graniţei cu Polonia, aflată în centrul unei crize a migraţiei, informează AFP.

Într-un comunicat, Ministerul Apărării din Belarus a precizat că o unitate "tactică" de paraşutişti din ambele ţări se antrenează pe un câmp din regiunea Grodno. Acesta a adăugat că în manevre au fost implicate avioane ruseşti IL-76 care transportă trupe şi elicoptere ale forţelor belaruse.

''După salturi, paraşutiştii ruşi şi belaruşi efectuează o serie de exerciţii de luptă, constând în special în ocuparea şi menţinerea unei poziţii, căutarea şi eliminarea ţintelor", detaliază comunicatul ministerului.

Exerciţiile tactice sunt un răspuns la "creşterea activităţii militare în apropierea graniţei cu Belarus", a explicat Ministerul Apărării de la Minsk, citat de EFE.

La rândul ei, armata rusă, citată de agenţia de presă Interfax a susţinut că a fost o "inspecţie surpriză" a pregătirilor trupelor.

Cele două părţi au declarat că, odată ce unităţile ruseşti şi belaruse îşi vor încheia misiunea, acestea se vor întoarce la locurile lor obişnuite de desfăşurare.

Preşedintele belarus Aleksander Lukaşenko a recunoscut joi că i-a cerut ajutorul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru a păzi graniţa cu UE, unde Moscova a trimis miercuri şi joi bombardiere strategice Tu-22 şi Tu-160. Lukaşenko a explicat că avioanele, care vor efectua patrule regulate ''având în vedere situaţia creată atât în aer, cât şi la sol'', vor survola frontiera cu Polonia şi statele baltice vecine - toate ţări membre NATO -, dar şi cu Ucraina.

Moscova, care în această săptămână a prelungit cu 25 de ani prezenţa armatei sale pe teritoriul belarus, sprijină Minskul în confruntarea sa cu Polonia şi restul UE, scrie EFE.

Câteva mii de migranţi, în principal din Orientul Mijlociu, sunt blocaţi în condiţii dificile la graniţa dintre Belarus şi Polonia.

Uniunea Europeană acuză Minskul că orchestrează afluxul de migranţi, inclusiv prin eliberarea de vize, ca răzbunare pentru sancţiunile occidentale impuse regimului lui Aleksander Lukaşenko anul trecut, după o reprimare brutală a opozanţilor.

Criza din Europa de Est provoacă o îngrijorarea tot mai mare în comunitatea internaţională şi a fost subiectul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU joi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.