Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se încinge lupta în SUA: victorie a la Pirus pentru Donald Trump

Vox
Donald Trump

Inspectorul general al Departamentului de Justiție din SUA a anunţat luni, că a găsit numeroase erori, dar nici o dovadă de părtinire politică din partea FBI atunci când a deschis o anchetă privind contactele dintre campania prezidențială a lui Donald Trump și Rusia în 2016, potrivit Reuters.

Citește și: Proiectul PNL pentru interzicerea cumulării pensiei cu salariul, mort în faşă. Nicio şansă la CCR

Raportul inspectorului general Michael Horowitz a oferit muniție atât susținătorilor lui Trump, cât și criticilor săi democrați, în dezbaterea privind legitimitatea unei anchete care a umbrit primii doi ani ai președinției sale.

Horowitz a constatat că FBI avea un „scop autorizat” legal să ceară aprobarea instanței pentru a începe supravegherea lui Carter Page, un fost consilier de campanie al lui Trump.

Dar a găsit, de asemenea, un total de 17 erori și omisiuni „de bază și fundamentale” în cererile adresate Curţii de Supraveghere a Informațiilor Externe (FISA) care au făcut ca acest caz să pară mai puternic decât este.

De exemplu, FBI a continuat să se bazeze pe informațiile adunate de un fost ofițer de informații britanic numit Christopher Steele în cererile sale de mandat de supraveghere, chiar și după ce una dintre sursele lui Steele a spus agenției că declarațiile sale au fost incorecte sau exagerate.

De asemenea, în raport exte menționat un avocat al FBI care a modificat un e-mail pentru o nouă cerere de mandat pentru a pretinde că Page nu a fost o sursă pentru o altă agenție guvernamentală din SUA, când de fapt a lucrat din 2008 până în 2013 cu o altă agenție care nu a fost identificată în raport.

Ancheta FBI a fost preluată în mai 2017 de fostul șef al FBI, Robert Mueller, după ce Trump l-a demis pe James Comey din funcția de director al agenției.

"Cei care au atacat FBI-ul timp de doi ani ar trebui să admită că au greșit", a spus Comey într-o publicație din Washington Post.

Ancheta lui Mueller a detaliat o campanie rusă de hacking și propagandă pentru semănarea discordiei în Statele Unite și pentru a-l ajuta pe Trump să o învingă pe contracandidata sa democrată Hillary Clinton. Mueller a documentat numeroase contacte între angajaţi ai campaniei Trump și Moscova, dar nu a găsit dovezi suficiente ale unei conspirații.

Procurorul federal John Durham, care desfășoară o anchetă paralelă despre originea anchetei amestecului pe care Rusia l-ar fi avut în campania lui Trump din 2016, a declarat că nu este de acord cu unele dintre concluziile raportului.

Procurorul general William Barr, care i-a cerut lui Durham să facă o anchetă, a declarat că raportul a arătat că FBI a lansat ancheta „pe cea mai subțire suspiciune”.

Horowitz a declarat că biroul său a început luni o nouă revizuire pentru a examina în continuare respectarea de către FBI a propriilor sale politici de verificare a metodelor utilizate pentru a obține mandate de cercetare a cetăţenilor americani în investigații împotriva terorismului, precum și în contrainformații.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.