Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se întâmplă în 'cea mai fericită țară din lume': O treime dintre femei sunt victime ale violenței din partea partenerului de viață

Frank Hoermann / SVEN SIMON / AFP / Profimedia
violenta domestica bataie

Violența domestică este foarte frecventă în Finlanda, potrivit unui studiu realizat de Statistics Finland. Femeile tind să se confrunte cu forme repetate și grave de violență, în timp ce bărbații sunt mai predispuși la incidente punctuale de violență.

Raportul agenției - intitulat Gendered and Domestic Violence in Finland (Violența de gen și violența domestică în Finlanda) - a fost realizat în 2021 și a constatat că majoritatea femeilor cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani și a bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani au declarat că au fost victime ale unor forme de violență la un moment dat în viața lor, potrivit Yle News.

  • În 2023, pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda a fost declarată cea mai fericită țară din lume, potrivit clasamentului World Happiness Report (Raportul mondial al fericirii), care se bazează în mare parte pe evaluările de viață realizate de Gallup World Poll.

Studiul a constatat că femeile se confruntă mai frecvent cu forme repetate și grave de violență în societate, în timp ce bărbații sunt mai predispuși să experimenteze incidente izolate. O parte semnificativă a violenței împotriva femeilor este reprezentată de violența sexuală.

În cadrul relațiilor intime, una din trei femei și aproximativ unul din șase bărbați au fost victime ale violenței din partea partenerului actual sau a fostului partener.

Până la vârsta de 16 ani, aproape jumătate din populație, inclusiv 46 la sută dintre femei și 42 la sută dintre bărbați, au fost victime ale violenței provocate de o altă persoană decât partenerul lor. Bărbații se confruntă în mod obișnuit cu violența fizică și amenințările, în timp ce femeile sunt mai predispuse la violență sexuală.

"Experiențele de violență sexuală sunt cele mai frecvente în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 16 și 34 de ani", a declarat Henna Attila într-un comunicat al agenției.

43 la sută dintre femei și 12 la sută dintre bărbați au fost victime ale violenței sexuale, potrivit studiului.

Alcoolul și excluderea socială

În ultimii ani, poliția a înregistrat anual aproximativ 36.000 de infracțiuni care implică prejudicii asupra bunăstării și sănătății persoanelor, a explicat Pekka Heikkinen, expert în violență domestică în cadrul Consiliului Național al Poliției.

Totuși, anul trecut, acest număr a crescut la 40.000.

Când vine vorba de bărbați, violența are loc în mare parte în nopțile de weekend și este adesea legată de consumul de alcool.

"Foarte des, aceleași persoane se angajează în mod repetat în comportamente violente și, din păcate, se întâmplă ca aceleași persoane să fie și victime repetate ale violenței", a declarat Heikkinen.

Heikkinen a subliniat că violența este strâns legată de problemele sociale subiacente, cum ar fi excluziunea socială, iar consumul de alcool alimentează cu ușurință conflictele și violența.

El a adăugat că se așteaptă ca numărul infracțiunilor sexuale să crească la aproximativ 7.000 în acest an. Cifra de anul trecut a fost de aproximativ 6.000, iar înainte de aceasta, de 5.000.

Violența ascunsă

O mare parte din violența din societatea finlandeză rămâne ascunsă, deoarece victimele rareori își raportează experiențele autorităților. Cercetătorii de la Statistics Finland au constatat că aproximativ una din zece victime raportează experiența lor de violență la poliție.

Doar jumătate dintre cei care au fost victime ale violenței din partea partenerului intim s-au destăinuit cuiva în legătură cu acest lucru și mai puțin de o zecime au raportat acest lucru autorităților. Potrivit studiului, femeile au tendința de a dezvălui incidentele de violență mai frecvent decât bărbații, iar femeile în vârstă mai mult decât cele tinere.

O evoluție pozitivă, potrivit lui Heikkinen, a fost faptul că ajutorul este din ce în ce mai mult disponibil nu numai pentru victimele infracțiunilor și violenței, ci și pentru cei care își recunosc propriul comportament violent și doresc să îl abordeze.

Conștientizarea și înțelegerea violenței de către oameni au evoluat, de asemenea, de-a lungul anilor, potrivit lui Heikkinen.

"În mod tradițional, violența a fost văzută ca violență fizică, dar acum înțelegem și recunoaștem și abuzul psihologic și maltratarea", a explicat el.

Studiul realizat de Statistics Finland a inclus un eșantion de 25.000 de persoane. Demersul a făcut parte dintr-un proiect de cercetare la nivelul UE care urmărește să cartografieze prevalența violenței între parteneri intimi în diferite state membre.

Ca parte a inițiativei Eurostat, studiul s-a concentrat în principal asupra femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani. Cu toate acestea, eșantionul național finlandez a inclus și bărbați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.