Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se întoarce roata! Guvernul de la Chișinău își trimite minoritățile la școală să învețe limba română, inclusiv populația adultă

emag.ro
limba romana manual

Autoritățile de la Chișinău propun aprobarea Programul național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, pentru anii 2023-2025. Documentul a fost elaborat de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și supus consultărilor publice.

Potrivit autorităților moldovene, nivelul de cunoaștere a limbii române este scăzut în rândul minorităților etnice, cu excepția grupului de romi, unde fiecare a doua persoană poate vorbi și înțelege bine limba română. Astfel, doar unu din patru ruși, ucraineni și bulgari vorbesc și înțeleg bine limba română, în timp ce proporția în grupul găgăuz este mult mai mică - una din 10 persoane, conform deschide.md.

Totodată, fiecare al treilea rus, ucrainean și rom și fiecare al doilea bulgar și găgăuz practic deloc nu cunoaște limba română.

Astfel, scopul Programului este de a oferi oportunități reprezentanților minorităților naționale din Republica Moldova de a-și dezvolta, de la cea mai fragedă vârstă și pe tot parcursul vieții, competențe lingvistice necesare pentru a-și valorifica potențialul intelectual atât în domenii de interes personal, profesional, cât și social, în vederea adaptării cât mai facile la imperativele timpului, în special, la cele ce țin de dezvoltarea durabilă.

Pentru implementarea Programului, din bugetul de stat vor fi alocați 30 milioane lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.