Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se întrevăd recolte bune la grâu în acest an. Scad îngrijorările referitoare la oferta mondială

Facebook/Rodbun Grup
combina treiera agricultura

Din Kansas şi până în Kiev, fermierii se pregătesc să culeagă recolte abundente de grâu în săptămânile următoare, ceea ce ar urma să reducă un deficit global de cereale care a alimentat o creştere a preţurilor, informează Bloomberg, citat de agerpres.

Ploile de primăvară au căzut din belşug pe câmpiile din regiunea Mării Negre, mijlocul SUA şi Uniunea Europeană, ceea ce creşte perspectivele unor recolte bune de grâu în rândul marilor producători. Aceste perspective încurajatoare contribuie la diminuarea preţurilor, după ce creşterile din ultimele luni a dus un indicator al preţurilor alimentare mondiale la cea mai ridicată valoare din ultimul deceniu.

"Ar trebui să ajute la calmarea unora din îngrijorările referitoare la inflaţia produselor alimentare, având în vedere că pâinea este o parte importantă din dieta oamenilor. Dar a mai rămas o parte suficientă din sezonul de creştere pentru ca să poată apărea unele probleme", spune Jack Scoville, vicepreşedinte la Price Futures Group din Chicago.

Condiţiile pentru grâul moale în Franţa, cel mai mare producător din UE, sunt cele mai bune la acest moment al anului după 2015, în condiţiile în care au mai rămas doar câteva săptămâni până la recoltare. De asemenea, un studiu efectuat în luna mai în statul Kansas, grânarul SUA, a arătat că există şanse pentru o producţie record, a precizat Justin Gilpin, director la Kansas Wheat Commission.

La rândul lor, analiştii din Rusia şi-au îmbunătăţit estimările privind recolta de grâu iar în cazul Ucrainei, producţia ar putea atinge un nivel record, spune Mykola Gorbachov, preşedintele Ukrainian Grain Association. "Condiţiile meteo sunt perfecte. Toate câmpurile sunt verzi", a declarat Mykola Gorbachov săptămâna trecută la o conferinţă organizată de International Grains Council.

În aceste condiţii, preţurile au început să scadă, la bursa de cereale de la Chicago cel mai activ contract futures la grâu pierzând aproximativ 13% faţă de vârful atins în luna aprilie. De asemenea, fondurile speculative au adoptat şi ele o poziţie de tip "bear" pentru prima dată în ultimele două luni.

Chiar şi aşa cotaţiile futures la grâu sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii ani iar analiştii avertizează că este nevoie şi de o recoltă consistentă de porumb pentru ca preţul grâului să scadă în mod substanţial. Ploile abundente care au căzut în ultima perioadă riscă să afecteze calitatea recoltelor în SUA şi Marea Neagră.

Chiar şi cu o recoltă record de grâu, analiştii de la International Grains Council se aşteaptă ca stocurile mondiale de cereale să continue să scadă în următorul sezon.

"Grâul este o rotiţă într-o maşinărie mai mare. Va fi nevoie de cel puţin un sezon, dacă nu de două, pentru ca oferta şi cererea să se echilibreze", spune James Bolesworth, director la firma britanică CRM AgriCommodities.

Pentru moment însă, unii cumpărători amâna achiziţiile în aşteptarea unor preţuri mai mici. Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a anulat cea de a treia licitaţie din acest an iar Arabia Saudită a cumpărat mai puţin grâu cu livrare în lunile august şi septembrie decât se aştepta.

"Ţările importatoare sunt mai degrabă prudente şi aştepată o corecţie a preţurilor. Ne aşteptăm la preţuri mai mici la grâu dar nu dramatic mai mici", spune Andree Defois, preşedintele firmei de consultanţă Strategie Grains.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.