Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se lasă cu măsuri de sistem după Scandalul 'Panama Papers'

bbc.co.uk
panama papers

Parlamentul din Panama a aprobat marţi un proiect de lege care prevede aplicarea de măsuri vamale, fiscale şi în domeniul migraţiei în cazul ţărilor sau organizaţiilor internaţionale care acuză acest stat că este un paradis fiscal sau care îi provoacă prejudicii din punct de vedere comercial, relatează AFP.

Vezi si: Daciana Sârbu are un mesaj după ce Ponta a fost pus sub control judiciar: 'Să fii puternic'

Iniţiativa guvernului preşedintelui Juan Carlos Varela a fost aprobată în unanimitate de Adunarea naţională, în care forţele de centru-dreapta deţin majoritatea, în a treia dezbatere, fără amendamente. 

Prin acest proiect "pot fi aplicate mijloace de retorsiune în cazul statelor, organismelor internaţionale" sau "oricui aduce atingere Republicii Panama", a anunţat luni Adolfo Valderrama, deputat al majorităţii. 

Totuşi, el a precizat că "politica ţării este de a nu ajunge la aceste extreme". "În ziua în care va trebui să aplice această lege va fi una dintre deciziile cele mai dificile pe care va trebui să le ia un guvern panamez", a adăugat deputatul.

Vezi și: EXCLUSIV Încă un greu a fost audiat în noul dosar al lui Victor Ponta / SURSE

Proiectul a fost depus după ce Franţa a inclus Panama pe o listă a paradisurilor fiscale şi în contextul în care acest stat este angrenat într-o dispută vamală cu ţara vecină Columbia. 

Proiectul de lege, care trebuie să fie ratificat şi de preşedinte, încearcă de asemenea să sancţioneze ţările care pun în pericol interesele economice şi comerciale ale Panama. 

Prin această legislaţie, guvernul panamez va putea decreta măsuri fiscale şi vamale împotriva firmelor sau produselor străine şi aplica restricţii privind migraţia faţă de cetăţenii statelor în chestiune. 

În plus, guvernul va putea majora impozitele pe veniturile către aceste ţări şi va putea face dificil accesul la licitaţii în Panama pentru firmele din statele vizate. 

Ţara este considerată un paradis fiscal, o imagine amplificată de publicarea documentelor din scandalul "Panama Papers", o scurgere de informaţii care a dezvăluit cum o societate de avocaţi din Panama a creat societăţii offshore în întreaga lume, în anumite cazuri, pentru a facilita frauda fiscală sau comerţul ilicit.

Vezi și: Sondaj devastator în Bucureşti: Cum stau partidele la ultima analiză

După izbucnirea acestui scandal, autorităţile din Panama au fost dur criticate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pentru că nu au acţionat suficient împotriva evaziunii fiscale. Potrivit deputatului Adolfo Valderrama, OCDE ar putea fi şi ea ţinta sancţiunilor.AGERPRES

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.