Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se merge CAP LA CAP în Franța: Care sunt rezultatele sondajelor privind prezidențialele

RFI
alegeri franta

Centristul Emmanuel Macron ar face joc egal (23,5%) cu lidera extremei drepte, Marine Le Pen, în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, în timp ce reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon (17%), se apropie mai mult de candidatul dreptei François Fillon (19%), potrivit unui sondaj Elabe difuzat miercuri seară, scrie AFP.

Emmanuel Macron înregistrează, totuşi, o scădere de două puncte într-o săptămână, iar şefa Fontului Naţional a pierdut o jumătate de punct.

Pe poziţia a treia, François Fillon câştigă un punct şi ajunge la 19%, potrivit acestei anchete realizate pentru publicaţia L'Express şi BFMTV la o zi după dezbaterea televizată între cei 11 candidaţi la prezidenţiale şi la 18 zile de primul tur.

Citește și: Inginer român, mort în condiții 'suspecte' în Malaezia

La stânga, Jean-Luc Mélenchon, creditat cu 17% (+2), îşi continuă ascensiunea (+7 puncte în două luni). Liderul stângii radicale s-a apropiat de François Fillon şi l-a lăsat mult în urmă pe socialistul Benoît Hamon (9%, -1).

Suveranistul Nicolas Dupont-Aignan este stabil la 4,5%, în faţa troţkistului Philippe Poutou care a urcat un punct la 1,5%. Ceilalţi patru candidaţi sunt creditaţi fiecare cu 1% sau mai puţin.

Dintre persoanele chestionate, 7% nu şi-au exprimat intenţiile de vot la primul tur.

În turul al doilea, Emmanuel Macron ar câştiga net cu 62% (-1) din voturi, în faţa lui Marine Le Pen, 38%. Dar 21% din subiecţi nu şi-au exprimat intenţiile de vot la turul secund.

Potenţialul de participare a urcat la 64% (salt de cinci puncte într-o săptămână) dintre persoanele chestionate care au afirmat că sunt "absolut sigure că vor merge la vot" în primul tur.

Peste două treimi dintre alegători (70%, +3) susţin că sunt siguri de opţiunea lor. Este cazul pentru 81% (-5) dintre votanţii lui Marine Le Pen, 81% (+5) ai lui François Fillon, 67% (+5) dintre votanţii lui Emmanuel Macron. Printre alegătorii lui Jean-Luc Mélenchon, rata este de 61% (-1), la fel şi pentru Benoît Hamon, anunță Agerpres.

Ancheta a fost realizată on-line la 5 aprilie pe un eşantion de 995 de persoane înscrise pe listele electorale, potrivit metodei cotelor. Marja de eroare este de 1,4 până la 3,1 puncte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.