Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se prefigurează o nouă alianță puternică pe plan mondial: China și Rusia își consolidează relațiile, pe fondul tensiunilor din Taiwan

Euractiv
china rusia

Parteneriatul strategic dintre Moscova și Beijing este unul dintre pilonii mișcării pentru triumful dreptului în relațiile internaționale, în primul rând principiile Cartei ONU, a declarat vineri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, în cadrul unei întâlniri cu ministrul chinez de externe Wang Yi.

"Sunt convins că parteneriatul nostru strategic este unul dintre pilonii mișcării pentru triumful dreptului internațional. În primul rând, Carta ONU, care proclama principiul fundamental al egalității suverane a statelor. Statele Unite încalcă acest principiu zilnic, peste tot, iar acest lucru necesită, desigur, o reacție. Participăm împreună cu China la grupul nou înființat de prieteni în apărarea Cartei ONU. Cred că aceasta este o idee promițătoare care merită extinsă și suntem încrezători că noi membri se vor alătura activității sale", a declarat Lavrov, notează Interfax.

Vezi și: China cere Statelor Unite să-și reducă progesiv capacitățile nucleare: 'Trebuie să o facă! Continuă să fie o amenințare la adresa păcii'

Lavrov și-a amintit că are cea de-a treia întâlnire cu omologul său chinez într-o lună. "Într-adevăr, ne întâlnim în mod regulat, folosim orice oportunitate pentru acest lucru. Și în mai puțin de o lună, organizăm cea de-a treia întâlnire. 7 iulie în Bali, 28 iulie în Tașkent, 5 august aici. Și acesta nu este un tribut adus niciunei proceduri. De fapt, de fiecare dată găsim din ce în ce mai multe lucruri care necesită atenția noastră constantă și luarea deciziilor practice de către statele noastre", a adăugat șeful diplomației ruse. El a menționat că intenționează să discute cu Wang Yi situația actuală a relațiilor bilaterale și punerea în aplicare a acordurilor liderilor Federației Ruse și Chinei.

De asemenea, autoritățile chineze sunt pregătite să consolideze cooperarea strategică cu Rusia, pe fondul tensiunilor tot mai mari din strâmtoarea Taiwan, a declarat vineri ministrul chinez de externe Wang Yi.

"Rusia aderă invariabil la principiul o singură Chină, opunându-se oricărei încălcări a suveranității țării noastre", a declarat oficialul chinez. "La rândul său, Beijingul este pregătit să consolideze cooperarea strategică cu Federația Rusă, astfel încât împreună să putem apăra și mai eficient sistemul internațional, în care ONU joacă un rol cheie, precum și un ordin bazat pe normele dreptului internațional general acceptat", a declarat ministrul chinez de Externe.

Poziția Moscovei față de Taiwan "demonstrează nivelul ridicat al parteneriatului strategic cuprinzător chino-rus", precum și sprijinul pe care China și Rusia și-l oferă reciproc pe scena internațională, a spus el. Wang Yi a menționat că China și Rusia "apără împreună egalitatea și dreptatea în lume".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.