Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se pregătește o nouă intervenție militară internațională în Libia

libia

O intervenţie militară în Libia ar putea fi necesară dacă gruparea Statul islamic va implanta un califat în această ţară, a indicat ministrul spaniol al apărării, Pedro Morenes, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul El Pais, în ediţia online, şi preluat de AFP. 

'Am fost în Afganistan pentru a opri acest lucru, ne aflăm în Irak, în Mali sau în Somalia cu acelaşi obiectiv, dar acum este mai aproape. Trebuie făcut ceva', a declarat ministrul spaniol. 

'Am vorbit despre aceasta cu (şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica) Mogherini la Singapore (la sfârşitul lunii mai), iar ea mi-a spus: este incredibil, dar mai există state care emit rezerve. Uitaţi-vă la Siria. Se împlinesc patru ani de când asistăm la masacru, cu un Consiliu de Securitate (al ONU) blocat de vetouri', a regretat oficialul spaniol. 

'Există o coaliţie cu misiunea de a lupta nu doar contra Daesh (Statul Islamic) în Irak şi în Siria, există o coaliţie pentru a lupta contra Daesh pur şi simplu. În cazul în care califatul se va întinde în Libia, coaliţia va trebui să ia măsuri', a subliniat ministrul. 

Întrebat despre operaţiunea NATO care l-a răsturnat de la putere pe fostul dictator libian Muammar Gaddafi, în octombrie 2011, Pedro Morenes a răspuns: 'Lecţia este că intervenţiile militare nu se pot face lăsând obiective pe jumătate atinse'. 

Statul Islamic s-a implantat anul trecut în Libia, preluând recent controlul asupra aeroportului internaţional din Sirta (450 km est de Tripoli) şi ameninţând să controleze instalaţiile petroliere din această regiune de coastă. 

Libia, aflată în război civil, este divizată între două guverne rivale: unul la Tripoli, sub Fajr Libya, coaliţie de miliţii dintre care unele islamiste, şi altul la Tobruk, în est, singurul recunoscut de comunitatea internaţională. Dialogul politic între părţile în conflict în Libia va fi reluat luni, în Maroc.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.