Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se pregătesc marile execuții în PSD. Listele remaniabililor și marile temeri ale liderului suprem

cheie gaura

Apele sunt iarași tulburi în Partidul Social Democrat. Ajunși la al III-lea premier în mai puțin de un an și jumătate de guvernare și cu un congres extraordinar care a măturat toți indezirabilii din organul suprem de conducere al partidului, social-democrații se confruntă din nou cu mari probleme. Tendința de a rezolva ecuația post-Dragnea anunță însă un adevărat seism în partid.

REACȚIE din CSM la decizia lui Iohannis de a NU o revoca pe Kovesi: Președintele a respectat dispozițiile constituționale

Premierul Viorica Dăncilă a dat deja semnale că s-ar putea da la o parte și în ciuda faptului că s-a încercat temperarea scandalului în fașă tot a ieșit în public răbufnirea premierului de la întâlnirea de duminică seara. A urmat execuția a trei oameni cu poziții minore, dar relevante în mecanismul de putere din partid.

Deși s-a vorbit de o iminentă remaniere a Guvernului Dăncilă lucrurile au rămas însă în stadiul de discuții. Surse la vârdul partidului susțin pentru STIRIPESURSE.RO că nu este doar o listă... sunt două liste de remaniabili: o listă cu implicații privind competențe și influențe și o listă cu referiri la poli de putere.

Potrivit informațiilor noastre componența listelor este următoarea:

LISTA 1:

- Lucian Șova, ministrul Transporturilor. Are o presă foarte foarte proastă și rezultate care sunt razante cu solul. Cei din partid consideră că el ar urma să fie dat la o parte și în locul lui să revină Răzvan Cuc care să își întărească astfel și poziția din PSD Giurgiu;

-Sorina Pintea, ministrul Sănătății. A gafat grav cu salarizarea personalului medical și a gestionat prost criza imunoglobulinelor. Sunt de asemenea puternice presiuni din partea baronilor care l-au ajutat pe președintele Liviu Dragnea să o schimbe pentru a impune alte persoane;

-George Ivașcu, ministrul Culturii. A avut o prestație foarte modestă susțin cei mai mulți din partid. În fapt a delegat toate atribuțiile secretarilor de stat și a ”reușit” să facă praf tot ceea ce înseamnă Centenarul;

-Radu Oprea, ministrul pentru IMM-uri. Nici o inițiativă importantă și a asistat impasibil la falimentarea Programului Start-Up Nation;

-Dănuț Andrușcă, ministrul Economiei. O imagine dezastruoasă și activitate zero, susțin liderii PSD.

NEBUNIE în Turcia: Erdogan se pregătește să dea lovitura finală

Lista 2 (implicații majore în ceea ce înseamnă războiul pentru putere în era post-Dragnea):

-Mihai Fifor, ministrul Apărării. Surse la vârful PSD susțin că relațiile excelente ale acestuia cu partenerii americani i-au atras antipatia liderului suprem.

Mihai Fifor este văzut de cei mai mulți baroni ai partidului ca persoane cea mai bine poziționată pentru a prelua partidului cel puțin în perioada de tranziție care ar urma după plecarea lui Liviu Dragnea din fruntea partidului.

Mihai e foarte bun pentru asta. Spre deosebire de Liviu, care în ultimul timp e nervos din orice și se sperie până și de umbra lui, care i-ar putea lua locul, Mihai e calm, are o atitudine pro-americană dovedită, lăudat de cancelariile europene și poate sta la masă fără probleme cu președintele Iohannis și cu ceilalți șefi de partide. Ar fi soluția ideală după plecarea lui Escobar”, susține unul din baronii PSD care l-au susținut pe Dragnea în conflictul cu Mihai Tudose și la recentul Congres Extraordinar.

Alții susțin soluția și sunt de părere că Soluția Fifor trebuie să fie una temporară pentru că PSD are nevoie de un lider carismatic: ”Asta cu Fifor nu e rea varianta. Mai respirăm și noi puțin după Episodul ăsta mai nefericit. Nu cred însă că va fi totuși în stare să ducă mai mult decât un interimat și să găsim un om cu lipici la TV pentru că vin totuși niște alegeri”, ne-a spus unul din influenții vicepreședinți ai partidului.

În aceste condiții sunt destui care consideră că e doar o chestiune de timp până când Mihai Fifor ar fi eliminat din fruntea Ministerului Apărării pe motiv că ar aspira la scaunul de șef al PSD. Episodul Adrian Țuțuianu e destul de relevant în acest caz susțin sursele citate.

-Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor. Acestuia i se impută agenda proprie în cadrul ministerului și opțiunea lui de a poza în salvatorul care scapă țara de experimentele lui Liviu Dragnea de la ANAF și în special cu ”revoluția fiscală”.

Problema majoră e însă alta. Cele două liste nu pot fi amestecate. Mihai Fifor nu poate fi remaniat în același timp cu Dănuț Andrușcă pentru că în acel moment percepția publică va fi aceea de execuție. Baronii PSD consultați de STIRIPESURSE.RO consideră că Lista 2 va avea prioritate în fața primei liste pe motiv că cei de pe această listă pun în pericol chiar autoritatea șefului partidului, puterea lui absolută.

Cei de pe Lista 1 sunt considerați totuși docili și ușor îndepărtabili la o adică și deci nu ar fi o prioritate.

Lucrurile par să evolueze în partid și nimeni nu ar fi mirat dacă execuțiilor vor continua și cei bănuiți de atac la președinte și-ar pierde peste noapte funcțiile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.