Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se pregătesc schimbări majore pentru alegerile prezidențiale: cum pot vota românii

Inquam Photos/ Octav Ganea
alegeri vot

La alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an, românii ar putea vota și prin corespondență sau anticipat, pe parcursul a 7 zile. Autoritatea Electorală Permanentă va prezenta săptămâna viitoare Guvernului un proiect de OUG privind aceste schimbări, a anunțat președintele AEP, relatează Mediafax.

Citește și: REACȚIA lui Ponta, fotografiat la masă cu Barna: Securiștilor, vreți poze picante cu Băsescu?

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a declarat că pe lângă votul prin corespondență și votul anticipat, se are în vedere și simplificarea procedurilor la secțiile de vot din străinătate.

„Pregătim un vot anticipat pe parcursul a șapte zile la misiuni diplomatice și oficii consulare, vorbim de un vot prin corespondență care poate fi aplicat prin modificarea Legii 288, Legea votului prin corespondență, cât și simplificarea procedurii la secția de votare din străinătate, prin sistemul de semnătură electronică, astfel încât să nu mai fie nevoie ca fiecare rubrică să fie completată de mână și cetățeanul să semneze ulterior, semnând printr-un dispozitiv electronic”, a spus Constantin-Florin Mitulețu-Buică.

Acesta a precizat că modificările ar urma să intre în vigoare înainte de alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului.

„Suntem în lucru cu un proiect de ordonanță de urgență și sperăm noi săptămâna viitoare să avem un text final ca să putem să-l promovăm Guvernului și să fie adoptat cât mai rapid, pentru a putea avea aceste măsuri la alegerile prezidențiale”, a declarat Constantin-Florin Mitulețu-Buică.

Declarațiile președintelui AEP au fost făcute la Conferința internațională „Participarea electorală și educația pentru democrație”, care are loc în aceste zile la Sinaia. La eveniment participă peste o sută de experți și oficiali electorali, reprezentând 35 de țări de pe toate continentele.

Scopul evenimentului este, potrivit președintelui AEP, de a învăța din experiența altor țări, în vederea creșterii prezenței la vot în România.

„Este o scădere a prezenței la vot și, din păcate, în trecut lucrurile nu au fost făcute în sensul în care să creștem această prezență. (…) În primul rând, din cauza dezinformării. Dacă un om este informat în mod corect cu ce se întâmplă pe timpul pregătirii alegerilor și pe timpul procesului electoral, omul va avea încredere că ceea ce votează se și numără la finalul procesului electoral. Ori, fiind dezinformați de-a lungul timpului că oricum te duci la vot și votează altul pentru tine, lucrurile au dus la scăderea prezenței la vot”, a mai spus Constantin-Florin Mitulețu-Buică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.