Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se pregăteşte Ordonanţa pe Justiţie: Divergenţe Dăncilă-Toader, după şedinţa de trei ore din biroul lui Dragnea (surse)

Inquam Photos / Octav Ganea
iohannis dancila guvern

O şediţă a avut loc marți în biroul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, la care au participat premierul Viorica Dăncilă, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu și ministrul Tudorel Toader. După aproape trei ore de discuţii, nu s-a stabilit în mod cert dacă în şedinţa de miercuri va fi adoptată ordonanţa de urgenţă de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Însă, potrivit unor surse politice, acest lucru are mari şanse să se întâmple.

Potrivit surselor din cadrul Coaliţiei PSD-ALDE, în cadrul şedinţei de la Parlament, Viorica Dăncilă s-a exprimat în favoarea adoptării ordonanţei de urgenţă în şedinţa de miercuri. Aceasta a transmis că există un dialog între Guvern şi Comisia Europeană pe tema modificărilor, iar forul european a făcut câteva recomandări.

CITEȘTE ȘI: Nasul îţi transmite mesaje despre sănătatea ta. Care sunt acestea şi cum le poţi traduce

Pe de altă parte, ministrul Tudorel Toader ar fi cel care încă ezită să dea "undă verde" ordonanţei, avetizând că situaţia este încă incertă, "necoaptă" pentru adoptarea unui asemenea act normativ. Toader a avut luni şi o discuţie cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, pe această temă. Liderii PSD îl suspectează pe Tudorel Toader că are propriile "jocuri", acesta insistând ca în Guvern să se meargă pe varianta de modificare a codului propusă de Ministerul Justiţiei în 2017.

Potrivit surselor politice, la finalul şedinţei din biroul lui Liviu Dragnea, Tudorel Toader era încrezător că i-a convins pe liderii Coaliţiei să nu se dea ordonanţa de urgenţă miercuri, în vreme ce Viorica Dăncilă îşi doreşte în continuare un gest de fermitate şi adoptarea cât mai rapidă a actului normativ.

Surse politice au precizat anterior pentru STIRIPESURSE.RO că oficialii Comisiei Europeane doresc ca Guvernul Dăncilă să se limiteze la modificări care pun în aplicare decizii ale Curţii Constituţionale asupra Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală deja în vigoare. Cu alte cuvinte, Comisia a transmis Executivului de la Bucureşti să nu adopte prin OUG modificări la cele două coduri dintre cele adoptate anul trecut de Parlament şi care au trecut de primul filtru al CCR.

Președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker și alți reprezentanți ai CE se vor reuni, miercuri la Bruxelles, în ședința Colegiului Comisarilor pentru a discuta despre situația statului de drept în România, chiar în ziua în care ar putea fi adoptată o OUG pe justiţie. Şedinţa de Guvern ar urma să aibă loc după întâlnirea Colegiului Comisarilor, Viorica Dăncilă aşteptând un semnal de la Bruxelles pentru a adopta actul normativ.

În acelaşi timp, pe plan intern, preşedintele Klaus Iohannis a făcut mai multe apeluri la PSD să nu adopte o OUG pe tema justiţiei înainte de referendumul care urmează să fie convocat în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare.

CITEȘTE ȘI: Prepară-ţi acasă cafeaua ideală: Condimetele care îţi dau o cu totul altă experienţă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.