Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se pregătește scoaterea în afara legii și a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova? (deputat)

PSRM
PSRM Partidul Socialistilor

Deputatul Parlamentului moldovean din partea socialiştilor (PSRM), Bogdan Ţîrdea, a declarat pentru Gazeta.ru că partidul "Şor" a fost declarat ilegal din cauza criticilor constante aduse președintelui Maia Sandu și a "relaţiilor cu Rusia".

Potrivit afirmaţiilor lui Ţîrdea, după numeroasele proteste organizate de partidul "Şor", ratingul președintelui Republicii Moldova a scăzut. "Nu există precedente pentru interzicerea partidelor politice în Republica Moldova. Ei puteau elimina anumiți candidați de la alegeri, dar ca să interzică partidul pe baza a ceva neclar, aşa ceva nu s-a mai întâmplat. Un partid poate fi interzis dacă acesta este împotriva pluralismului, democrației și independenței. Dar partidul "Şor" nu s-a opus acestor valori.

Motivele autorităților sunt clare - partidul "Şor" a organizat proteste (cerând demisia guvernului - Gazeta.Ru), a început să stabilească relaţii în Rusia și nu numai. Partidul a deschis piața pentru unele întreprinderi agricole în Federația Rusă. Toate aceste proteste au speriat autoritățile și mai ales pe Maia Sandu, al cărei rating a început să scadă. Consilierii săi sunt convinși că partidul "Şor" este de vină pentru scăderea ratingurilor, din moment ce această forță politică a criticat autoritățile, a promis piețe pentru produse, gaz ieftin. Acum fracțiunea din parlament va fi desființată, iar deputații de partid vor deveni independenți" - a spus Ţîrdea.

Parlamentarul a admis că lupta împotriva partidelor de opoziție din Republica Moldova va continua.

"Desigur, acest lucru poate deschide apetitul autorităților, iar acestea pot să se ia şi de PSRM. Motivul va fi găsit rapid: partidul se pronunţă pentru menținerea relațiilor strategice cu Rusia și pentru neutralitate militară. Iar acest lucru astăzi nu este pe placul multora" - a declarat Ţîrdea.

Menţionăm că, la 19 iunie, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a recunoscut partidul de opoziție "Şor" ca fiind neconstituțional și a interzis activitatea acestuia în țară. Această decizie a fost susținută de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. "Este o decizie așteptată de societate, tocmai pentru că poporul Republicii Moldova prețuiește și își dorește să trăiască într-un stat democratic și legal, în care organizațiile criminale sunt împiedicate să captureze statul" - a spus șeful statului moldovean într-un comunicat.

În opinia Maiei Sandu, partidul "Şor", "creat din corupție și pentru corupție, reprezintă un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului". Partidul "Şor" intenționează să facă recurs împotriva deciziei Curții Constituționale a Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Vicepreședintele partidului, deputat al fracțiunii "Şor", Marina Tauber, a numit ședința Curții Constituționale ca fiind un "proces rușinos", iar interzicerea activității partidului - un precedent periculos.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.