Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se pun bazele unui gigant european - O tranzacție de 12 miliarde de euro ar rezulta în cea mai mare bancă din zona euro

Ricardo Rubio / Zuma Press / Profimedia
bbva

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat miercuri că este interesat de preluarea Sabadell, şi a depus o ofertă care evaluează rivala mai mică la aproximativ 12 miliarde de euro, transmite Reuters.

O uniune între a doua şi a patra mare bancă din Spania, după o încercare similară care a eşuat în 2020, ar crea un creditor cu active totale de peste 1.000 miliarde de euro şi ar reprezenta cel mai recent proces de consolidare din sectorul bancar spaniol.

Posibila fuziune ar permite BBVA să-şi extindă activitatea dincolo de Mexic, principala sa piaţă, şi de economiile în curs de dezvoltare, cum ar fi cele din America de Sud şi Turcia, şi să se concentreze pe piaţa internă.

„Cea mai mare bancă din zona euro”

"Noua entitate ar avea pe plan global peste 100 de milioane de clienţi şi ar avea ca obiectiv să devină "cea mai mare bancă în funcţie de capitalizarea bursieră din zona euro", se arată într-un comunicat al BBVA.

Sabadell, ale cărei acţiuni au crescut de cinci ori din 2020, a precizat că Board-ul său va analiza oferta.

Potenţiala fuziune vine după o perioadă de consolidare în sector, în condiţiile în care băncile spaniole caută să-şi reducă costurile şi să-şi extindă activităţile. Spania are acum 10 bănci, în scădere de la 55 înainte de începutul crizei financiare globale din 2008.

Combinarea entităţilor are sens din punct de vedere strategic, a precizat BBVA, ţinând cont de modelele lor de afaceri complementare, Sabadell fiind un jucător important pe segmentul IMM-urilor. De asemenea, economiile de costuri pentru BBVA ar urma să se situeze la aproximativ 850 milioane de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.