Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se răcește vulcanul din Sudan?

Twitter
Sudan

Noul şef al consiliului militar de tranziţie din Sudan, generalul, Abdel Fattah al-Burhani, a anunţat sâmbătă ridicarea stării de asediu, eliberarea tuturor manifestanţilor arestaţi în ultimele săptămâni şi a promis "eliminarea rădăcinilor" regimului lui Omar al-Bashir, informează AFP şi dpa, citate de Agerpres.

Abdel Fattah al-Burhani s-a angajat de asemenea, într-un discurs către naţiune retransmis în direct la televiziunea de stat, să aducă în faţa justiţiei pe toţi cei care au ucis manifestanţi.

Puterea a fost preluată joi în Sudan de un consiliu militar condus de ministrul apărării, Awad Ibn Auf, care a demisionat după numai o zi. Vineri seara, acesta a anunţat că îl numeşte în locul său pe generalul-locotenent al-Burhani.

Decizia guvernului de la Khartoum din 19 decembrie de a tripla preţul pâinii într-o ţară aflată în plin marasm economic a fost scânteia care a declanşat protestele. Manifestaţiile împotriva instaurării unui regim militar au continuat şi sâmbătă la Khartoum.

Armata a anunţat, după succesul puciului împotriva lui al-Bashir, că va conduce ţara până la organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate.

Omar al-Bashir, în vârstă de 75 de ani, este inculpat de Curtea Penală Internaţională de la Haga, care a emis pe numele său un mandat de arestare motivat de acuzaţii de genocid în regiunea sudaneză Darfur, în timpul insurecţiei declanşate în 2003, soldată, potrivit estimărilor, cu 300.000 de morţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.