Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se refac alianțele în Parlament: PSD pierde voturile ALDE, dar câștigă sprijinul UDMR la alegerea primarilor într-un singur tur

sah

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Attila Korodi, a declarat, marți, pentru ȘTIRIPESURSE.RO, că formațiunea maghiară nu susține proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin pentru că acest sistem de vot favorizează un „vot etnic”.

„Nu susținem, este o decizie pe care am luat-o de ceva vreme. Am făcut mai întâi o analiză legată de impactul diferitelor sisteme de vot. Din analiza noastră reiese că din punct de vedere al numărului de primari pe care poate să îl aibă comunitatea maghiară, în zona unde există comunități mixte, dar nu majoritare, acolo alegerea dintr-un singur tur evită situații în care efectiv se crează un vot pur etnic și fără programe. De aceea, din punct de vedere al beneficiului pentru comunitățile locale, noi susținem varianta cu un singur tur”, a spus liderul UDMR din Camera Deputaților, Attila Korodi, pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Potrivit acestuia, votul etnic ar apărea în județele unde sunt comunități maghiare semnificative dar care nu depășesc 50+1 din alegători, astfel că în turul doi celelalte partide s-ar putea alia contra candidatului maghiar.

PSD se opune, de asemenea, alegerii primarilor în două tururi.

Pe de altă parte, PNL, USR, PMP și ALDE susțin ideea. Miza este o posibilă guvernare fără PSD.

În acest moment, primarii sunt aleși din primul tur de scrutin. Astfel, candidatul care obține cele mai multe voturi câștigă mandatul. Alegerea în două tururi presupune că, în cazul în care niciunul din candidați nu a obținut în primul tur 50%+1 din voturi, atunci primii doi clasați intră în turul 2 unde se decide câștigătorul.

Actualul sistem de vot avantajează partidele mari.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Proiectul privind alegerea primarilor în două tururi, RESPINS de Comisiile Camerei .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.