Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se RUPE Spania? Preşedinţii din Catalonia şi Ţara Bascilor n-au onorat o conferinţă importantă

Fair Observer
catalonia, tara bascilor

Catalonia şi Ţara Bascilor au refuzat, în premieră, să participe marţi la Conferinţa preşedinţilor regiunilor din Spania, cel mai important organism în materie de cooperare între stat şi aceste teritorii, transmite AFP, conform agerpres.

Nici preşedintele Cataloniei (nord-est), Carles Puigdemont, nici cel al Ţării Bascilor (nord), Inigo Urkullu, nu au apărut în fotografia de grup cu liderii regionali la Madrid, un simptom al tensiunilor teritoriale din Spania, ţară formată din 17 regiuni şi două enclave, Ceuta şi Melilla.

Citește și: Un avion de lupta nigerian a deschis focul, din greseala, asupra unei tabere de refugiati

Puigdemont, separatist, a explicat luni că regiunea sa "a ieşit de acum din regimul comun", adică nu se mai simte legată de regulile de funcţionare comune.

Conferinţa, care a avut loc pentru a şasea oară de la crearea sa în 2004, a abordat subiecte cruciale, printre care modelul de finanţare a regiunilor, a precizat şeful guvernului conservator, Mariano Rajoy, într-o conferinţă de presă.

Rajoy şi-a exprimat regretul pentru absenţa Cataloniei, care reprezintă 20% din PIB, spunând că este vorba de un dosar de o "importanţă enormă".

Printre provocările cu care se confruntă Spania în privinţa bugetului, el a evidenţiat finanţarea sistemului de pensii şi îmbătrânirea populaţiei.

A fost creat un grup de lucru privind finanţarea regiunilor, "iar uşa este deschisă pentru ca guvernul catalan să numească un expert", a adăugat el, exprimându-şi dorinţa "să prevaleze bunul simţ şi raţiunea".

Inegalitatea finanţării regiunilor este în centrul revendicărilor separatiştilor care conduc Catalonia, regiune de 7,5 milioane de locuitori care se plânge că oferă la bugetul naţional mai mult decât primeşte prin finanţări de la stat.

Citește și: China INTERZICE birourilor locale de meteorologie să emită alerte de poluare

Catalonia este astfel puternic îndatorată şi are nevoie de Madrid ca garant pentru a se finanţa de pe pieţe.

Chestiunea subînţeleasă şi mai importantă este cea a articulării puterilor între stat şi regiuni, în acest sens fiind cerută o reformă de către partidele de stânga, în special din cauza dorinţelor separatiste din Catalonia. Totuşi, o modificare a Constituţiei care ar implica o reformă nu a fost discutată în cadrul conferinţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.