Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se schimbă radical PNRR: negocierile de la Bruxelles s-au încheiat. Victorie importantă pentru România

Guvernul Romaniei
Adrian Caciu

Negocierile pe revizuirea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) s-au încheiat, iar noul plan nu va conține procentul care vizează sistemul public de pensii, a anunțat joi ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

„Negocierile pe revizuirea Planului Național de Redresare și Reziliență s-au încheiat, la acest moment se află între serviciile CE noul plan național al României, de ce spun noul plan, pentru că acest plan revizuit include o finanțare suplimentară de 1,4 miliarde de euro pe capitolul RePowerEU care va fi parte integrantă din PNRR”, a declarat Adrian Câciu.

Acesta susține că noul PNRR ar putea fi aprobat la începutului lunii decembrie.

„Estimăm ca această dezbatere interservice în cadrul Comisiei să se încheie undeva în jurul datei de 21-22 noiembrie și aprobarea în ECOFIN, pentru că planurile naționale de redresare și reziliență se aprobă de către Consiliul de miniștri de finanțe, să aibă loc la începutul lunii decembrie, dacă nu mă înșel pe data de 8 sau 9 decembrie va fi acest ECOFIN”, a adăugat ministrul.

Se elimină procentul de 9,4% pentru pensii

El susține că în noul PNRR nu se va mai regăsi procentul de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii.

Adrain Câciu a vorbit și despre gradul de absorbție a fondurilor europene.

„Din perspectiva absorbției de fonduri europene, am făcut și o serie de informări la nivelul Guvernului, la acest moment România are rambursate 85% din fondurile alocate. La momentul când discutăm, la CE sunt spre decontare 2 miliarde de euro, ce ar însemna echivalentul a 92% absorbție, cu ceea ce ne-am propus la nivelul lunii noiembrie să depunem către CE 1,4 miliarde de euro, dar acestea se vor deconta anul viitor, unde după trimetrsul I 2024 gradul de absorbție pe care îl țintim este de 98%”, a mai spus ministrul.

El a mai precizat că, din perspectiva noiului cadru financiar multianual 2021-2027, sunt apeluri lansate de peste 16 miliarde de euro și sunt în pregătire apeluri de încă 9 miliarde de euro, „astfel încât la final de an foarte mulți beneficiari să poată să depună proiecte pe noul cadrul financiar multianual”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.