Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se stinge un simbol al globalismului: După 32 de ani, McDonald's își vinde afacerile din Rusia

smartradio.ro
mcdonald's mc

McDonald's a anunțat luni că își va vinde afacerile din Rusia, la puțin peste două luni după ce și-a întrerupt operațiunile în această țară din cauza invaziei din Ucraina.

„Criza umanitară cauzată de războiul din Ucraina și mediul operațional imprevizibil care a precipitat-o au determinat McDonald's să concluzioneze că nu mai este sustenabil să dețină în continuare afacerea din Rusia și nici nu mai este în concordanță cu valorile McDonald's”, a precizat compania într-un comunicat de presă.

McDonald's are peste 800 de restaurante și 62.000 de angajați în Rusia. Compania a precizat că este în căutarea unui cumpărător local.

Compania a mai spus că va încerca să se asigure că angajații săi din Rusia vor continua să fie plătiți până la încheierea unei tranzacții și că va încerca să îi ajute să își păstreze locurile de muncă sub conducerea noilor proprietari.

Mutarea este una semnificativă pentru un brand a cărui creștere în întreaga lume a devenit simbolul globalismului și chiar baza unei teorii a păcii. În timp ce aspirațiile globaliste s-au fracturat în ultimii ani pe fondul pandemiei de coronavirus și al tensiunilor geopolitice, invazia Rusiei în Ucraina a forțat multe companii care sperau să funcționeze în mod normal să ia măsuri.

Sub presiunea crescândă a angajaților și a consumatorilor, multe mărci și lanțuri de restaurante și-au întrerupt parțial - sau în totalitate - operațiunile în Rusia. Dar puține au plecat în întregime, din cauza preocupărilor legate de bunăstarea angajaților și a dificultăților de a reveni după o plecare. McDonald's a anunțat în martie că își va închide temporar operațiunile în această țară, la fel ca și alte câteva lanțuri, inclusiv Starbucks și Yum Brands, compania mamă a KFC și Pizza Hut. Mulți angajați și activiști au făcut presiuni pentru o retragere completă.

„Aceasta este o problemă complicată, fără precedent și cu consecințe profunde”, a scris Chris Kempczinski, directorul general al McDonald's, într-un mesaj adresat francizelor, angajaților și furnizorilor, obținut de New York Times.

El a adăugat: „Unii ar putea susține că asigurarea accesului la hrană și continuarea angajării a zeci de mii de cetățeni obișnuiți este cu siguranță ceea ce trebuie făcut. Dar este imposibil să ignorăm criza umanitară provocată de războiul din Ucraina."

Intrarea McDonald's în Rusia a început la Jocurile Olimpice din 1976 de la Montreal, a scris Kempczinski în memoriul său către francize, angajați și furnizori, când lanțul a permis echipei olimpice ruse să folosească autobuzul Big Mac. Paisprezece ani mai târziu, în ianuarie 1990, McDonald's s-a deschis la Moscova.

„În istoria McDonald's, a fost una dintre cele mai mândre și mai interesante etape ale noastre”, a scris Kempczinski. „După aproape o jumătate de secol de animozitate în timpul Războiului Rece, imaginea Arcelor de Aur strălucind deasupra Pieței Pușkin a anunțat pentru mulți, de ambele părți ale Cortinei de Fier, începutul unei noi ere.”

McDonald's, care are 39.000 de restaurante în peste 100 de țări, a investit de atunci miliarde de dolari în lanțul său de aprovizionare și în restaurantele din Rusia.

„Aceasta nu a fost o decizie ușoară și nici nu va fi simplu de executat, având în vedere dimensiunea afacerii noastre și provocările actuale ale funcționării în Rusia”, a scris Kempczinski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.