Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sebastian Burduja, după ce a fost nominalizat de PNL la Ministerul Digitalizării: Este o mare răspundere, în perspectiva unei mari provocări pentru țară

sebastian burduja

Sebastian Burduja, propunerea PNL pentru Ministerul Digitalizării, a reacționat pe Facebook după nominalizarea făcută de colegi în Biroul Executic al PNL.

"Sunt deopotrivă onorat și recunoscător să fiu propus de Prim-Ministrul Nicolae Ionel Ciucă, Președintele Partidului Naţional Liberal, pentru funcția de ministru al cercetării, inovării și digitalizării în Guvernul României. Îi mulțumesc și le mulțumesc colegilor din Biroul Executiv al Partidului Național Liberal pentru votul de încredere în unanimitate.

Este o mare răspundere, în perspectiva unei mari provocări pentru țară: recuperarea distanței față de Vest pe toate cele trei dimensiuni strategice, unde suntem încă la finalul clasamentelor europene. Din gravele crize de astăzi trebuie să se nască oportunitățile pentru ziua de mâine, iar România are marele avantaj de a fi parte din NATO și din Uniunea Europeană.

Ca economist, am susținut mereu că nu există creștere economică solidă fără cercetare, dezvoltare și inovare. Este o rețetă economică demonstrată de la Robert Solow și Paul Romer încoace. Numai astfel putem crește capacitatea României de valorificare a noilor tehnologii și, implicit, a productivității individuale. Acestea toate se vor traduce în timp în locuri de muncă mai bine plătite, un mediu autohton mai competitiv și un trai mai bun pentru toți românii.

Pentru zona de cercetare, România are câteva atuuri certe. Cel mai important este resursa umană, de acasă și din marile centre ale lumii. Trebuie doar să găsim o cale de a aduce împreună aceste valori, în proiecte comune. Am făcut asta în 2009-2015, la nivel civic, prin Liga Studenților Români din Străinătate și prin Fundația CAESAR. Totodată, la Stanford și Harvard am avut șansa să cunosc infrastructura de cercetare a două mari universități, ca student și ca asistent pentru doi mari profesori: Larry Diamond și David Gergen. Am văzut în Silicon Valley ce înseamnă legătura dintre cercetarea de top și mediul privat, pregătit să valorifice în piața liberă noile descoperiri. Sunt convins că trebuie să îndrăznim să țintim la fel de sus.

A treia dimensiune, digitalizarea, este instrumentul esențial pentru modernizarea României de secol XXI. Fonduri avem, specialiști de rang mondial avem. Trebuie să livrăm rezultate pe termen scurt, inclusiv prin proiectul vital al cloud-ului guvernamental. Toate acestea vor însemna o administrație publică mai eficientă, mai aproape de fiecare român. Am experiență cu acest tip de provocări, atât ca expert al Băncii Mondiale în 2012-2015, cât și ca secretar de stat în Ministerul Finanțelor în 2019. În cartea Planul pentru România am arătat pe larg de ce primul pilon de dezvoltare într-un plan pe termen lung trebuie să fie România inovatoare.

Nu în ultimul rând, am încredere că voi face echipă cu toți cei care au pus și pun umărul pentru succesul României în aceste sectoare strategice. Sunt colegi valoroși, de la care am multe de învățat. Știu totodată că Marcel Boloș, un profesionist desăvârșit, a lăsat o mulțime de lucruri bine făcute la Minister. Este o mare șansă să pot să duc mai departe o misiune atât de importantă.

Sunt onorat să fac parte din echipa premierului Nicolae Ciucă și vă asigur că voi munci în continuare, zi și noapte, pentru același vis: România din care nimeni să nu mai plece și în care toți cei plecați să se întoarcă. Vă mulțumesc pentru încredere", a spus Sebastian Burduja.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.