Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sebastian Lăzăroiu: AUR are șanse mari să câștige alegerile europarlamentare din 2024

newsmaker.ro
Sebastian Lăzăroiu

Partidul AUR are șanse mari să câștige alegerile europarlamentare de anul viitor. Iată ce declară la RFI sociologul Sebastian Lăzăroiu, care analizează poziționarea formațiunilor politice în vederea anului electoral 2024, inclusiv ideea unui tandem Marcel Ciolacu-Nicolae Ciucă sau a unei alianțe PSD-PNL.

Sebastian Lăzăroiu spune că ”AUR profită de toată această conjunctură geopolitică, economică, pentru că această conjunctură practic a introdus un nou clivaj în societatea românească, care nu mai este despre stânga și dreapta, cum era până acum, ci este despre Occident și anti-Occident. Ei au o poziție suveranistă, naționalistă, anti-occidentală și există electorat suficient în România, pentru a susține o asemenea poziție, electorat la care PSD a renunțat în momentul în care a intrat la guvernare și susține poziția prooccidentală în conflictul din Ucraina, care este un conflict între Est și Vest. PSD-ul pierde, are o hemoragie, nu știu cât de controlată, de electorat, iar acest electorat se duce la AUR. Eu cred că AUR are șanse mari la europarlamentare să iasă dacă nu pe primul loc, foarte apropiat de PSD, adică să fie despărțiți de ceva nesemnificativ, un procent sau două. Și ăsta va fi un bun prilej pentru PSD și PNL să spună: avem un pericol major, AUR, care poate câștiga alegerile și atunci, ca să salvăm țara, facem o alianță între PSD și PNL, pentru salvarea țării de extremism. Singura necunoscută e războiul, dacă se termină sau nu se termină. Dacă se termină, asta schimbă multe”, susține el la RFI.

Tandem Marcel Ciolacu-Nicolae Ciucă?

Pe de altă parte, președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu exclude un tandem cu Nicolae Ciucă și dă de înțeles la Digi24 că dacă PNL vrea continuarea coaliției după alegeri, trebuie să facă o alianță electorală cu Partidul Social Democrat.

Sebastian Lăzăroiu precizează că ”discuții există la nivelul șefilor celor două partide de multe luni pe tema asta a unei alianțe politice sau electorale în 2024, după alegerile europarlamentare, unde partidele trebuie să candideze cu liste separate, pentru că sunt familiile politice diferite, dar după alegerile europarlamentare, da, se discută de câteva luni, dar doar la nivelul cel mai înalt, despre o asemenea alianță, adică între Ciucă și Ciolacu se discută, în partide nu există nici pe departe un consens, sunt mulți adversari și în PSD și în PNL ai unui asemenea proiect, dar nu cred că Ciolacu se gândea la tandemul ăsta, i-a fost oferit de moderatorul emisiunii și el l-a acceptat ca fiind valid. Ciolacu se gândește la celălalt tandem, Ciucă la Președinție și el să rămână prim-ministru, pentru că el va fi oricum după rotativă, îi convine mai mult și e mai pe măsura anvergurii pe care o are Ciolacu”.

În opinia sociologului, ”există tabăra cunoscută care e în opoziție ușoară față de Ciolacu, adică Firea și Paul Stănescu, ei cred că PSD poate câștiga tot, dacă merge singur. Și atunci ei se întreabă: de ce avem nevoie de liberali? Pentru că noi putem să fim primul partid la parlamentare, în turul doi (la prezidențiale) foarte probabil vom intra cu George Simion și se repetă scenariul cu Vadim din 2000, deci iarăși avem șanse să câștigăm Președinția, deci de ce să împărțim funcțiile de premier și președinte, când putem să le avem pe amândouă, dacă mergem singuri? Ăsta e calculul lor, evident. În PNL, la fel, sunt mulți care spun: vrem cu USR, mai degrabă, nu vrem cu PSD. PNL oricum ar intra la guvernare și în scenariul ăsta optimist al opozanților lui Ciolacu, adică în care PSD ar câștiga tot și evident i-ar lua pe peneliști ca să facă o majoritate, că n-ar avea cu cine, dar în scenariul ăsta evident PNL-ul are mult mai puțin decât ar avea într-o asemenea alianță electorală, unde totul se negociază și de fapt ce se negociază, se negociază funcțiile mari în stat, premier și președinte. Deci pentru ei ar fi mult mai convenabil, pentru că altfel ei intră la guvernare, dar o să aibă și ei niște posturi de miniștri pentru liberali. Ar fi mult mai convenabil dacă ar face o alianță electorală sau politică cu PSD-ul după europarlamentare”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.