Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sebastian Lăzăroiu: Cîțu nu va avea viață ușoară cu boierii vicleni din PNL

lazaroiu

Cu toate defectele pe care le are, Florin Cîțu este cel mai potrivit pentru reformă în următorii trei ani, din poziția de premier și șef al PNL, consideră sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu.

„Mă încântă felul în care comunică Cîțu și, în general, anti-talentul lui politic. Nu e o ironie. Stângăciile de comunicare în explicarea/evitarea umbrelor din trecut, aroganța cu care răspunde la întrebări populist-răsuflate (bine, dacă voia să facă vâlvă, ar fi spus, "nu mănânc pâine, dar imi place făina") imi dau speranțe, nu pentru că îl arată pe el cool, ci pentru că, probabil, nu-și dorește o cariera politică (...) De ce mă încântă lipsa lui de apetență pentru o carieră politică? Fiindcă exact de acest tip de om avem nevoie în următorii trei ani, dacă ne dorim cu adevărat reforme. Acum, să aruncăm o privire la Orban. Orban este exact opusul. Mereu cu ochii pe sondaje, pe partid, pe stratageme politice. Atent cu vorbele, atent la construirea carierei politice, atent să nu-si supere potențialii votanți. Nu întâmplător, Orban și-a anunțat candidatura la șefia PNL odată cu asumarea candidaturii la cea mai înaltă funcție în stat, în 2024. Vedeți un om care aspiră atât de sus, într-un timp atât de scurt, să-și bată capul cu schimbări structurale care zgândăresc cuibul cu viespi al tranziției?”, a scris Lăzăroiu pe pagina sa de Facebook.

Sociologul spune că Congresul PNL va adânci prăpastia între „boierimea” și „tălpașii” din partid.

„În primul rând, acest congres al PNL, care ar urma să tranșeze problema bicefalismului păgubos- premier-șef de partid, adâncește prăpastia între "boierime" și "tălpași". Asta se vede deja. Înțeleg prin "boierime" acea elită a partidului abonată la funcții si privilegii, iar prin "tălpași", acei truditori care fac posibile privilegiile boierilor (adunând voturi în campanie). Astăzi, boierii sunt de partea lui Cîțu și se pregătesc să-l instaleze vodă, prin divan, dând impresia că o fac după ce s-au consultat cu tălpașii (adică un fel de democrație cripto-feudală). Tălpașii însă îl iubesc pe Orban, în mod evident, nu pentru că ar fi mai drăgălaș, ci pentru că îl cunosc, e de-al lor, îi înțelege. Cîțu e exotic, e, in definitiv, un venetic. Dar boierii vor avea grijă să selecteze tălpașii la congres, astfel încât să fie siguri că iese vodă al lor, nu vodă al poporului”, indică fostul consilier prezidențial.

Lăzăroiu mai spune că premierul nu va avea viață ușoară cu „boierii” care nu vor reforme.

„Acum, nu toți boierii îl iubesc pe Cîțu, fiindcă îi pune să-și dea jos bărbile și să vorbească franțuzește, însă acceptă aceste mici sacrificii de teamă să nu-și piardă capul, odată cu barba. Unii dintre ei mai știu și că noul vodă le-ar putea tăia din privilegii (fiecare are o căpușă a lui pe undeva), dar frica de a nu fi descăpățânați, laolaltă cu speranța că vor avea de suferit doar căpușele "celorlalți" (puțini, cei drept, suținători ai lui Orban), îi face să se țină strâns de mantaua lui Cîțu Vodă. Cîțu nu va avea viață ușoară cu acești boieri vicleni, veniți alături din frică sau oportunism. Pe măsură ce se apropie alegerile din 2024, ei vor fi dispuși să trădeze, fiindcă, oricât feudalism ar fi în PNL, în societate predomină democrația și tot la urne urmează să se revalideze boierii, cu ajutorul tălpașilor. De asta am spus că stilul jemanfișist al lui Cîțu în materie de politică si comunicare nu e o garanție pentru reformă, e un semn dătător de speranță. Cu cât se va petrece mai târziu trădarea, cu atât mai bine pentru biata țărișoară”, a mai scris Lăzăroiu.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.