Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sebastian Lăzăroiu: E inutil să se bată liderii coaliției în articole din Constituție

newsmaker.ro
Sebastian Lăzăroiu

Fost ministru și consilier prezidențial, Sebastian Lăzăroiu comentează luni situația politică generată de remanierea ministrului Sănătății, urmată de cererea USR PLUS de schimbare a premierului. Premierul și-a argumentat gestul prin puterile care-i sunt conferite de Constituție. USR PLUS spune că nu pune în discuție prerogativele premierului, dar că de bun-simț politic într-un guvern de coaliție este ca schimbarea unui ministru să se realizeze după consultarea partidului care l-a propus în respectivul fotoliu ministerial.

„Cred că e inutil să se bată liderii coaliției în articole din Constituție. Nu se ajunge nicăieri. Prin Constituție, premierul are dreptul să revoce orice membru al cabinetului (motivat sau nemotivat). Tot prin Constituție, dacă un partid retrage sprijinul politic premierului și coaliția își pierde majoritatea, premierul își face bagajele sau negociază alt sprijin majoritar.

Dar domnul Cîțu ar putea avea un tête-à-tête cu Emil Boc. Să-l întrebe nu dacă a îndrăznit, ci dacă i-a trecut măcar prin minte să remanieze un ministru UNPR sau UDMR, în guvernul pe care-l conducea, FĂRĂ NICIO DISCUȚiE prealabilă cu Gabriel Oprea sau Marko Bela. UNPR și UDMR aveau ponderi mici în coaliție (comparativ cu USRPLUS), dar oricare dintre ele era decisiv în alcătuirea majorității. Bine, chiar și un jurnalist isteț ar putea să-l deranjeze pe Boc cu întrebarea asta.

Așa că, oricum ai lua-o, soluția nu e în Constituție, soluția e politică și înseamnă negocieri și dialog.

Din ce știu eu, altfel, nu s-a schimbat mare lucru de la alegerile din decembrie. PNL a pierdut scrutinul și a obținut un modest (dar meritoriu, istoric vorbind) 25%. Orban, chiar dacă și-a luat multe castane, pe nedrept, de la colegi, părea atunci să fi înțeles aritmetica alegerilor și a guvernării, negociind o împărțire corectă a puterii. Ce s-a schimbat de atunci incoace e că a început bătălia pentru controlul PNL. Dacă asta s-ar fi tranșat în lunile trecute, sunt sigur că n-am fi avut actuala criză”, a scris Sebastian Lăzăroiu, luni, pe pagina sa de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.