Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sebastian Moise (PMP): Guvernul trebuie să plece. SOS, vine criza!

avertisment

Deputatul PMP de Bucureşti Sebastian Moise trage un semnal de alarmă cu privire la apariţia primelor semne ale unei posibile crize economice care ar putea să lovească România în 2020. „Economia nu se simte bine. Numărul firmelor radiate a crescut masiv, cu 46% în primele opt luni ale anului, iar întârzierile la plată s-au dublat în aceeaşi perioadă de timp, semn că lichidităţile din piaţă s-au redus considerabil”, a afirmat Sebastian Moise.

​Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) a publicat, recent, o cifră îngrijorătoare: numărul firmelor radiate în primele opt luni ale anului 2019 a crescut cu 46% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În termeni nominali, vorbim de 78.733 de firme care au dispărut în România de la începutul anului şi până acum. Este un veritabil dezastru în economia privată care ar putea să se accelereze pe parcursul lui 2020 pe fondul dificultăţilor existente la nivel european.

​„Această creştere a firmelor care au dispărut dovedeşte că fiscalitatea în România, cel puţin pentru IMM-uri, este împovărătoare, iar creşterea repetată a salariului minim pe economie, mult peste nivelul productivităţii muncii, i-a făcut pe foarte mulţi să-şi piardă locurile de muncă. Cele aproape 80.000 de radieri arată şi că programele de stimulare a IMM-urilor au eşuat din cauza unor criterii defectuoase de atribuire a ajutoarelor. Merită punctată încă o dată nevoia de modificare a programului Start Up Nation în perspectiva ediţiei a treia ca o condiţie fundamentală ca acest demers guvernamental să-şi atingă scopul şi să nu rămână la stadiul de pompare a unor resurse bugetare în consum fără existenţa unor coeficienţi de multiplicare”, a declarat Moise.

​Reprezentantul PMP a atenţionat şi asupra faptului că radierile nu sunt singurul semnal că economia privată se apropie de un blocaj, ci şi întârzierea plăţii facturilor între diversele firme. „Problema cu firmele intrate în insolvenţă, în faliment sau de-a dreptul radiate ţine de potenţialul de contagiune care poate agrava criza economică. Spre exemplu, întârzierile la plată între una și două luni (31-60 de zile) au atins, în iulie 2019, nivelul de 269 milioane de lei, mai mult decât dublu față de august 2018, când erau de 116 milioane de lei”, a punctat Sebastian Moise, membru în Comisia pentru Transporturi şi Infrastructură din Camera Deputaţilor.

​Ca soluţie la această situaţie, liderul PMP din Bucureşti consideră că este absolut obligatorie schimbarea actualului Guvern „Toate aceste argumente conduc către o singură concluzie: Guvernul PSD bagă economia în şanţ. Dacă vrem să evităm criza economică, acest Executiv care şi-a dovedit limitele trebuie să plece şi el trebuie înlocuit de un Guvern care să înţeleagă că singura şansă spre prosperitate ţine de încurajarea economiei private”, a concluzionat deputatul Mişcării Populare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.