DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Secretar de stat MAE: Fenomenul emigraţiei, o problemă de securitate naţională

MAE

Petre Guran, secretarul de stat în cadrul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din Ministerul Afacerilor Externe, a afirmat, joi, în cadrul unei conferinţe Repatriot, la Alba Iulia, că fenomenul emigraţiei este unul îngrijorător, unul care devine o problemă de securitate naţională. "Există acest fenomen, îl constatăm astăzi, atât de îngrijorător al plecării din România, încât devine o problemă de, aş spune, securitate naţională, o problemă de viabilitate a proiectului naţional. Cu alte cuvinte, astăzi, în sfârşit, am ajuns la generaţia care este conştientă că România are nevoie de toţi românii. Ea nu poate fi cu adevărat România decât dacă este a tuturor românilor", a declarat Petre Guran.

Diplomatul a spus că orice discuţie despre diasporă, despre emigraţie, imigraţie trebuie să înceapă cu dictonul latinesc "Ubi bene, ibi patria" (Unde-i bine, acolo este patria mea - n.r.) "De ce au plecat cei care au plecat? Aici, trebuie să avem curajul, dacă vrem să răspundem la cea de-a doua întrebare, cea care devine o provocare, lansată de Repatriot, şi anume de ce să mă întorc, deci pentru a ajunge la răspunsul la cea de a doua întrebare trebuie să avem curajul de a da răspunsul corect la prima întrebare. Şi răspunsul corect este tocmai în istorie, are cauze istorice, palpabile. (...). România a trecut în aceşti 100 de ani de existenţă în curând ai ei printr-un teribil "război civil". Asta este realitatea ultimilor 70 de ani din aceşti 100, un "război civil" pe care din 1989 încoace încercăm să-l încheiem, dar din diferite motive, din ezitări inerente, evident a unei împăcări dificile între două părţi care s-au aflat în conflict, un "război civil" care a creat cauzele acestei despărţiri din corpul politic al naţiunii a unui fragment atât de important numeric, dar mai ales important ca putere, dinamism, inteligenţă, şi anume Diaspora", a declarat secretarul de stat.

Petre Guran a adăugat că el constată că, în acest an, Diaspora "a trecut definitiv" de la un statut incert, "de înainte de '89 duşman, după '89 indiferent sau chiar condamnabil fiindcă au părăsit România", la statutul de necesitate, de resursă, ba chiar mai mult, la statutul de partener şi componentă a naţiunii moderne, conform Agerpres. "Pe acest parteneriat, această refacere a unităţii româneşti este cu adevărat un mod demn de a sărbători 100 de ani ai României moderne. Este darul pe care-l facem fondatorilor României moderne, un dar demn de înfăptuirea lor", a conchis secretarul de stat din MAE.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.