Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretar de stat PNL: Abuz înfiorător - liderul CJ Iași de la PSD pregăteşte concedieri masive

concedieri

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Liviu Brătescu (PNL) îl acuză pe şeful Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa (PSD), că manifestă "dispreţ profund" faţă de cultură şi că pregăteşte concedieri masive pentru angajaţii acestui sector, pentru a face economii la buget.

Vezi si: Cezar Preda își face țăndări Guvernul .

Liviu Brătescu afirmă, într-un comunicat de presă, că preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa, lider al PSD Iaşi, a iniţiat un proiect care va fi votat, luni, în plenul CJ prin care "managerii instituţiilor de cultură subordonate sunt obligaţi să opereze concedieri în masă pe fondul pandemiei COVID-19“.

"Este un abuz înfiorător, rezultatul unei gândiri rudimentare şi care arată un dispreţ profund faţă de cultura ieşeană", afirmă Liviu Brătescu.

Secretarul de stat în Ministerul Culturii consideră că instituţiile culturale ieşene sunt "şi aşa subfinanţate cronic“ de către CJ Iaşi, el precizând că obligarea managerilor de a întrerupe unilateral contractele de muncă ale angajaţilor în situaţii de urgenţă este o măsură "pripită şi periculoasă“.

"PSD atacă guvernul liberal pe motiv că nu face destul pentru a-i sprijini pe români pentru a trece cu bine această criză, deşi realitatea arată exact contrariul. În acest timp, la Iaşi social-democratul Maricel Popa se năpusteşte peste angajaţii din cultură şi îi vrea disponibilizaţi cât mai repede. Un pesedist sadea se grăbeşte să instituie cele mai negre măsuri de austeritate, deşi astăzi suntem în situaţia de a salva cât mai multe locuri de muncă şi de a proteja, inclusiv prin finanţarea unui deficit bugetar uriaş, toţi cetăţenii ţării“, afirmă Brătescu.

El spune că Guvernul PNL nu a instituit la nivelul instituţiilor publice de cultură din subordinea sa măsuri de austeritate şi nici nu s-a gândit la disponibilizări, ci "din contră pe timpul stării de urgenţă inclusiv artiştii independenţi primesc în mod direct sume importante de la bugetul de stat care să le asigure traiul de zi cu zi“.

"Aici avem de-a face cu o meteahnă a pesediştilor: când aud de cultură nu se gândesc decât să o suprime - instituţie cu instituţie, creator cu creator. Ura faţă de cultură li s-a văzut celor dn PSD prin toţi porii şi s-a ratat chiar şi Anul Centenar. Astăzi pesedistul Maricel Popa vrea să legifereze un adevărat «genocid cultural» şi să treacă prin CJ o hotărâre care nu va sta în picioare în faţa niciunei instanţe de judecată“, a precizat Liviu Brătescu.

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Liviu Brătescu a anunţat că reprezentanţii PNL din Consiliul Judeţean Iaşi nu vor vota proiectul iniţiat de şeful instituţiei, el cerându-le consilierilor PSD, ALDE şi PMP să procedeze în acelaşi mod.

Plenul CJ Iaşi va lua în discuţie, luni, un proiect de hotărâre iniţiat de preşedintele Maricel Popa, care vizează stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul instituţiilor de cultură din subordine, printre care Teatrul "Luceafăru"l, Filarmonica Iaşi, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Biblioteca Judeţeană.

Potrivit proiectului, managerii acestor instituţii vor lua decizii imediate pentru reducerea cheltuielilor, inclusiv prin suspendarea contractelor de muncă în cazul angajaţilor care nu sunt implicaţi în activitatea de întreţinere a bazei materiale.

Vezi si: Ungaria batjocorește România pentru că i se permite: analiza lui Vasile Pușcaș, fost negociator-șef al României cu UE .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.