Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretar de stat, replică pentru Turcan: 'Asemenea tupeu și ipocrizie nu am întâlnit, să bagi pensiile militare în PNRR, apoi să susții că nu au ce căuta acolo'

pensii militare

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu, lansează un atac la fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, care a spus că orice modificare a pensiilor speciale care include și sistemul apărării este neconstituțională.

„Dragă doamnă fostă ministru al Muncii Raluca Turcan, actual deputat, De câte ori ne vedem îmi reproșați că mă iau de dvs. De fiecare dată vă răspund că nu fac altceva decât să am o reacție în oglindă la poziționările dvs. publice! Astăzi (vineri - n.r.) ați scris iarăși de proiectul de lege privind pensiile speciale, deși dvs. sunteți cea care l-a asumat în PNRR, inclusiv partea despre pensiile militare”, spune Vasilcoiu, care este secretar de stat în Ministerul Muncii din partea PSD.

Orice proiect de modificare a statutului pensiilor speciale care include și pensiile din sistemul de apărare și ordine publică pleacă de la premisa de a fi, din nou, neconstituțional, a spus deputatul Raluca Turcan, fost ministru al Muncii.

„Doamna Turcan, eu știu că ați uitat, în direct la tv, câți ani aveți, știu că, tot public, ați declarat că vă „treziți moartă”, știu că la Ministerul Muncii singura dvs. activitate era banda de alergat, dar, doamnă, asemenea tupeu și ipocrizie nu am întâlnit în viața mea: să bagi pensiile militare în PNRR, să semnezi pentru asta, apoi să susții în presă că nu au ce căuta acolo! Doamna Turcan, serios, dvs. v-ați măsurat vreodată discursul public?’ Nu mai zic de IQ!”, atacă secretarul de stat Cristian Vasilcoiu.

Raluca Turcan vorbește despre vicii de neconstituționalitate

Raluca Turcan a menționat că a bazat diferențierea pe decizii ale Curții Constitutionale care prevăd că „pensia de serviciu pentru militari a fost instituită în vederea stimulării stabilităţii în serviciu şi a formării unei cariere în [...] rândul cadrelor militare permanente” și nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună militarii”.

Curtea a reținut, adaugă Turcan, că specificul activităţii militarilor le impune acestora „obligaţii şi interdicţii severe, precum şi riscuri sporite, ceea ce justifică în mod obiectiv şi rezonabil o diferenţiere a regimului juridic de pensionare faţă de regimul stabilit pentru alţi asiguraţi care nu sunt supuşi aceloraşi exigenţe, restricţii şi riscuri” și că „pensia militară ... este un tip de pensie mai avantajos decât alte tipuri de pensii, acordate altor categorii profesionale, legiuitorul întemeindu-și această opțiune legislativă pe principiul recunoștinței față de loialitatea, sacrificiile și privațiunile suferite de militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și familiile acestora pe timpul carierei”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.