Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei: 'Implementarea Acordurilor de la Minsk înseamnă distrugerea ţării'

ZdG
ucraina drapel steag

Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei (SNBO), Oleksi Danilov, a avertizat Occidentul într-un interviu acordat luni Associated Press împotriva obligării Kievului de a pune în practică Acordurile de la Minsk în varianta lor actuală, afirmând că aceasta ar putea duce la declanşarea de revolte în ţară, ceea ce va fi în beneficiul Rusiei, relatează marţi portalurile ucrainene Gordon.ua şi LB.ua.

În opinia sa, este necesară revizuirea Acordurilor de la Minsk care cer Ucrainei să acorde o autonomie largă zonelor aflate sub controlul separatiştilor proruşi în Donbas - în regiunile Lugansk şi Doneţk - şi amnistierea rebelilor.

"Implementarea Acordurilor de la Minsk înseamnă distrugerea ţării. Încă de când au fost semnate (2015), sub ameninţarea armelor ruseşti, în timp ce nemţii şi francezii priveau, tuturor oamenilor rezonabili le era clar că aceste documente nu pot fi practic aplicate", a declarat oficialul ucrainean, citat de Gordon.ua.

Danilov a menţionat că dacă acordurile de la Minsk vor fi implementate, aceasta îi va permite Rusiei să ceară ridicarea sancţiunilor occidentale.

Secretarul Consiliului Naţional de Apărare din Ucraina pledează pentru elaborarea unui nou document "care să poată fi într-adevăr implementat şi care să-l forţeze pe Putin să-şi retragă trupele şi tancurile" din zonele controlate în prezent de separatişti.

"Implementarea Acordurilor de la Minsk înseamnă distrugerea ţării", consideră el, apreciind că situaţia s-ar putea deteriora pe plan intern în Ucraina dacă Kievul va fi obligat să pună în practică aceste acorduri aşa cum sunt ele astăzi.

În acest sens, Danilov a amintit că aproximativ 120.000 de militari ruşi sunt deja concentraţi în apropierea graniţelor Ucrainei, iar Moscova poate orchestra "oricând" provocări dinspre Doneţk şi Lugansk.

În acelaşi timp, el a remarcat că pentru a lansa o invazie la scară largă ar fi nevoie de pregătiri ample, care ar putea fi uşor de observat. Potrivit acestuia, perioada de pregătire a Federaţiei Ruse pentru invadarea Ucrainei ar putea dura de la trei până la şapte zile, notează Lb.ua.

"Deocamdată, nu vedem aşa ceva. Înţelegem clar ce se întâmplă şi ne pregătim cu calm pentru asta", a spus Danilov. De asemenea, el şi-a exprimat regretul faţă de decizia SUA, Marii Britanii, Australiei şi Canadei de a retrage o parte dintre diplomaţii lor de la Kiev, potrivit Agerpres.ro.

"Nu ne putem permite instalarea panicii în ţară. Este foarte greu pentru noi să menţinem controlul asupra situaţiei economice când toată mass-media spune că un război ar putea să înceapă mâine. Panica este sora înfrângerii", a declarat Danilov.

Potrivit acestuia, în cazul unei invazii ruse, Ucraina este capabilă să organizeze rapid efective armate de 250.000 de oameni şi să recruteze până la 2,5 milioane de persoane.

Totuşi, responsabilul ucrainean consideră că preşedintele rus Vladimir Putin speră să-şi atingă scopul "prin destabilizarea internă a Ucrainei", chiar şi fără o invazie, prin intermediul "agenţilor de influenţă".

Lipsa de eficienţă a acordurilor de la Minsk este subliniată şi de Serhiy Garmash, reprezentantul Ucrainei în cadrul Grupului de contact trilateral pentru reglementarea conflictului din Donbas, din care mai fac parte OSCE şi Rusia, precum şi reprezentanţi ai aşa-numitelor "republici" autoproclamate Doneţk şi Lugansk.

"Acordurile de la Minsk nu dispun de un mecanism de soluţionare a conflictului. Negocierile de la Minsk, în opinia mea, nu sunt decât o armă diplomatică şi informaţională pe care fiecare parte o foloseşte în propriul interes", a apreciat Serhiy Garmash, de profesie ziarist.

Ucraina condiţionează desfăşurarea alegerilor în regiunile Lugansk şi Doneţk, aflate sub controlul separatiştilor, de preluarea controlului asupra întregii sale graniţe cu Federaţia Rusă. În prezent, tronsoane întregi de frontieră în dreptul celor două regiuni sunt controlate de separatişti şi de către partea rusă. Moscova respinge această variantă, insistând ca mai întâi să aibă loc alegerile, conform presei de la Kiev.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.