Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat Alexandru Victor Micula, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe

MAE

Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a participat luni la Tallinn la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe (CAE), în formatul dedicat miniştrilor responsabili de cooperarea internaţională pentru dezvoltare, organizată de preşedinţia estonă a Consiliului UE, se arată într-un comunicat al MAE. 

În cadrul dezbaterii au fost abordate teme precum relaţia cu statele partenere mai avansate economic, inclusiv statele cu venit mediu, rolul digitalizării în cooperarea pentru dezvoltare, abordarea strategică a rezilienţei şi operaţionalizarea nexus-ului asistenţă umanitară-cooperare pentru dezvoltare şi Planul European pentru Investiţii Externe, informează MAE. 

"Pornind de la Noul Consens European privind cooperarea pentru dezvoltare corelat cu Agenda 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă, Alexandru Victor Micula a subliniat sprijinul României pentru dialogul diferenţiat cu statele partenere mai avansate economic, bazat pe parteneriate adaptate, care să nu se limiteze doar la acordarea de asistenţă financiară. Astfel, aceste parteneriate ar trebui să stimuleze şi împărtăşirea de bune practici şi expertiză din tranziţie", se arată în comunicatul transmis de MAE. 

Totodată, secretarul de stat Micula a relevat rolul României ca promotor al cooperării Sud-Sud şi triunghiulare cu statele cu venit mediu din Vecinătatea Estică a UE, Nordul Africii şi America Latină. 

Potrivit MAE, având în vedere expertiza şi potenţialul României în domeniu, oficialul român a evidenţiat rolul digitalizării în domenii precum: eradicarea sărăciei, asistenţa umanitară, egalitatea de gen, buna guvernare, statul de drept, migraţia. Acesta a accentuat importanţa atragerii sectorului privat în proiecte de digitalizare pentru statele partenere din Vecinătatea Estică şi Nordul Africii, inclusiv prin intermediul Planului European de Investiţii Externe. 

Alexandru Micula a subliniat sprijinul României pentru exerciţiul comun de analiză, programare şi acţiune propus de Comisia Europeană, referitor la o abordare strategică a rezilienţei şi la operaţionalizarea nexus-ului asistenţă umanitară - cooperare pentru dezvoltare. În acest context, el a pledat pentru extinderea listei de state-pilot cu Ucraina, precizează sursa citată. 

Totodată, secretarul de stat român a arătat importanţa unei distribuiri echilibrate a fondurilor celor două platforme regionale de investiţii (Africa şi Vecinătatea Estică şi Sudică) ale Planului European de Investiţii Externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.