Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat american Antony Blinken afirmă că Beijingul subminează sistemul electoral din Hong Kong

mediafax.ro
Anthony Blinken

Cel mai recent raport asupra legii privind autonomia Hong Kong-ului arată că Adunarea Naţională a Poporului chinez (NPC) a subminat unilateral sistemul electoral hongkonghez prin deciziile luate săptămâna trecută, a declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit dpa, potrivit AGERPRES.

NPC a adoptat joia trecută un plan de ''îmbunătăţire'' a sistemului electoral din Hong Kong prin sporirea puterilor unui comitet pro-Beijing în procesul de analizare a eligibilităţii parlamentarilor locali.

China a susţinut că doreşte ca în Hong Kong să guverneze numai cei pe care care ea îi numeşte ''patrioţi'', ceea ce în realitate înseamnă politicieni care sprijină autorităţile centrale de la Beijing.

Citește și: Atac armat la trei spa-uri diferite în Georgia: 8 persoane ucise cu sânge rece

''Publicarea actualizării legii privind autonomia Hong Kongului evidenţiază îngrijorarea noastră profundă faţă de decizia din 11 martie a NPC de a submina unilateral sistemul electoral din Hong Kong. Această acţiune subminează gradul ridicat de autonomie promis poporului din Hong Kong şi neagă o voce a hongkonghezilor în propria lor guvernare, o măsură despre care Regatul Unit a afirmat deja că este o încălcare a Declaraţiei comune sino-britanice'', a subliniat Blinken, care în prezent efectuează vizite în Japonia şi Coreea de Sud.

În ultimii patru ani, autorităţile din Hong Kong le-au interzis mai multor activişti pro-democraţie să candideze în alegerile locale, inclusiv lui Joshua Wong. Acesta a fost declarat neeligibil pentru a candida la alegerile din 2019, pe motiv că susţinerea autodeterminării Hong Kong-ului a încălcat legislaţia electorală, măsură pe care el a calificat-o la acea vreme drept cenzură politică.

Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul 'O ţară, două sisteme' inclus în Declaraţia comună semnată în 1984 de premierii britanic şi chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher şi Zhao Ziyang. După ce a fost concesiune britanică timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele din China continentală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.