Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat american și ministrul de externe rus au marţi o nouă discuţie telefonică

vestidinrusia.ro
Serghei Lavrov Antony Blinken

Secretarul de stat american Antony Blinken are marţi o nouă discuţie telefonică cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, a anunţat un responsabil al diplomaţiei americane, potrivit AFP şi Reuters.

La ultima lor discuţie, desfăşurată sâmbătă, cei doi miniştri ''au convenit să rămână în contact'', a declarat presei acel responsabil, fără alte detalii despre noua convorbire, care este în desfăşurare, şi are loc după ce deputaţii ruşi au votat un apel adresat preşedintelui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa celor două republici separatiste proruse din estul Ucrainei.

Rusia a anunţat mai devreme marţi retragerea unora dintre unităţile militare dislocate la graniţa cu Ucraina şi care au stârnit la Kiev şi în Occident temeri privind o posibilă invazie, temeri amplificate în ultimele zile de politicieni şi mass-media din Occident care au susţinut că o astfel de ofensivă este iminentă, declaraţii catalogate de Rusia drept ''isterie'' şi ''terorism informaţional'', potrivit Agerpres.ro.

Odată cu comasarea de trupe la graniţa ucraineană, Rusia a înaintat Statelor Unite şi NATO o serie de cereri privind arhitectura de securitate europeană, printre care se regăsesc încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997, solicitări respinse de Washington, care a propus în schimb Moscovei măsuri de dezarmare şi sporire a încrederii reciproce, cum ar fi de pildă să asigure Rusia prin inspecţii că în bazele pentru scuturile antirachetă din România şi Polonia nu sunt amplasate rachete Tomahawk.

În timp ce statele occidentale ameninţă Rusia cu sancţiuni severe în cazul unui atac asupra Ucrainei, Moscova neagă în continuare astfel de intenţii. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că statele occidentale nu au venit cu un răspuns constructiv la cererile Rusiei privind securitatea europeană, dar el doreşte continuarea negocierilor şi a asigurat că Rusia nu vrea război.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.