Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat belgian pentru migraţie nu vrea imami importaţi

harta belgia

Secretarul de stat belgian pentru migraţie Theo Francken a declarat vineri că se opune prezenţei în Belgia a "imamilor importaţi", în momentul în care diplomaţia belgiană începe discuţii sensibile cu Arabia Saudită despre legăturile acesteia din urmă cu Marea Moschee din Bruxelles, relatează AFP. "Influenţa străină asupra islamului (în Belgia) trebuie să se reducă, nu să crească. Nu mai pot lăsa să intre imami importaţi", a scris pe Twitter Theo Francken, membru al Partidului Naţionalist Flamand (N-VA).

"Se distanţează ei de wahhabism? Aceasta este întrebarea", a scris el într-un alt mesaj. Francken a comentat astfel un articol apărut în presa arabă care afirma că "Arabia Saudită îşi oferă expertiza pentru formarea imamilor şi a predicatorilor din Belgia". Potrivit Arab News, Ibrahim Al-Zaid, consilier special în Ministerul saudit al Afacerilor Islamice, a făcut propunerea cu ocazia unei întâlniri, la începutul acestei săptămâni, cu o delegaţie belgiană condusă de Dirk Achten, secretarul general al Ministerului de Externe belgian.

La solicitarea AFP, ministerul a confirmat această deplasare şi a lăsat să se înţeleagă că oferta saudită a fost respinsă. "Nu intenţionăm să aprofundăm propunerea Arabiei Saudite de a participa la formarea imamilor din Belgia", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. În ceea ce priveşte motivul vizitei oficiale, a fost vorba despre începerea discuţiilor "cu privire la influenţa Arabiei Saudite în organizarea şi finanţarea religiei musulmane în Belgia", conform Agerpres.

Această chestiune a fost discutată mult timp de comisia parlamentară de anchetă privind atacurile jihadiste din 22 martie 2016 de la Bruxelles, soldate cu 32 de morţi, care şi-a făcut publice recomandările recent. Ea i-a sugerat guvernului belgian să rupă convenţia care a încredinţat Arabiei Saudite gestionarea Marii Moschei din Belgia în urmă cu 50 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.