Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat pentru afaceri strategice a participat la un dialog româno-polonez pe teme de securitate

www.hotnews.ro
Dan Neculaescu

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Dan Neculăescu, a participat miercuri, prin sistem video-conferinţă, alături de secretarul de stat pentru politica de Apărare, Planificare şi Relaţii Internaţionale din Ministerul Apărării Naţionale, Simona Cojocaru, la o nouă rundă a Dialogului Strategic româno-polonez pe teme de securitate, derulat sub egida Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit sursei citate, delegaţia poloneză a fost condusă de Maciej Lang, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, şi Pawel Wozny, subsecretar de stat în Ministerul Apărării, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: EXCLUSIV Lovitură de teatru: LIDL cedează: Mutarea făcută de gigantul german pe piața din România

În cadrul discuţiilor au fost abordate teme de interes de pe agenda NATO şi UE, precum şi aspecte legate de cooperarea în cadrul iniţiativelor regionale, fiind evidenţiată importanţa acordată de cele două state dezvoltării, în continuare, a dialogului politic şi a cooperării practice sub egida Parteneriatului Strategic.

Pe linie NATO, a fost subliniată importanţa continuării procesului de consolidare a posturii aliate de apărare şi descurajare, de o manieră coerentă şi unitară, prin implementarea deplină a deciziilor adoptate la nivel aliat.

Partea română a evidenţiat că este nevoie ca România şi Polonia să menţină o colaborare strânsă în promovarea obiectivelor de interes comun legate de consolidarea prezenţei aliate pe Flancul Estic.

Citește și: Lovitură pentru Guvernul Orban! Raed Arafat a eșuat la întâlnirea cu PSD, USR și Pro România

În context, arată MAE, a fost exprimată apreciere pentru contribuţiile asigurate, pe baze de reciprocitate, de către cele două state, la măsurile de consolidare a posturii NATO de apărare şi descurajare, fiind evidenţiat faptul că acestea reprezintă o reflectare în termeni practici a solidarităţii aliate, dar şi a relaţiei strânse în plan bilateral.

De asemenea, au fost trecute în revistă principalele aspecte de interes cu privire la dezvoltările de securitate din regiunea Mării Negre, interlocutorii subliniind importanţa continuării de către Alianţă a eforturilor pe linia proiectării stabilităţii în vecinătatea estică, în vederea creşterii rezilienţei şi dezvoltării capacităţilor naţionale ale Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova.

Pe linie UE, a fost exprimată aprecierea pentru progresele înregistrate până în prezent în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC). Partea română a evidenţiat importanţa continuării evoluţiilor pozitive privind consolidarea rolului UE în domeniul securităţii şi apărării în complementaritate cu NATO şi a subliniat că perioada următoare este deosebit de relevantă în acest sens, atât din perspectiva avansării proiectelor practice, cât şi a aspectelor conceptuale. A reiterat importanţa ca transparenţa, inclusivitatea şi coerenţa să continue să rămână principii de bază ale eforturilor în domeniul PSAC.

Citește și: A fost descoperit primul ‘acoperit’ din USR! S-a lăsat cu o demisie din echipa Barna

În cadrul dialogului, precizează sursa citată, a fost subliniat angajamentul pentru continuarea implicării în cadrul formatelor de dialog regional. În acest sens, a fost exprimată apreciere pentru rezultatele recentelor reuniuni ministeriale în formatul Bucureşti/B9 (10-11 martie 2020) şi al trilateralei România-Polonia-Turcia (28 aprilie 2020), fiind evidenţiată valoarea adăugată a acestor formate pentru securitatea regională şi euro-atlantică. De asemenea, a fost reiterat interesul pentru continuarea implicării active a României în cadrul Procesului Varşovia.

Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic româno-polonez a fost semnată la 7 octombrie 2009. Instituirea Parteneriatului Strategic s-a decis ca urmare a intereselor comune ale celor două state în plan bilateral, european şi internaţional. De asemenea, s-a avut în vedere faptul că România şi Polonia asigură mare parte din frontiera externă a Uniunii Europene şi NATO.

Formatul de dialog pe teme de securitate include reprezentanţi la nivel de secretar de stat ai MAE şi MApN. Prima rundă a Dialogului Strategic româno-polonez la nivelul secretarilor de stat/adjuncţilor miniştrilor afacerilor externe şi ai apărării, sub egida Parteneriatului Strategic bilateral, a avut loc la Varşovia, în perioada 1-2 martie 2012, fiind urmată de mai multe runde de consultări: Bucureşti (3-4 octombrie 2012), Varşovia (14-15 martie 2013), Bucureşti (23-24 aprilie 2014), Varşovia (29 ianuarie 2015), Bucureşti (13 septembrie 2016) şi Varşovia (16 ianuarie 2018).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.