Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat Tiberius Brădăţan: În doi - trei ani, sistemul medical ar putea beneficia de o platformă digitală

Pinterest
medic de familie

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Tiberius Brădăţan a declarat miercuri, la o dezbatere, că sistemul medical ar putea avea funcţională, în doi - trei ani, o platformă digitală cu informaţii în domeniu care să încorporeze mai multe baze de date, potrivit Agerpres.

"În momentul de faţă există dorinţa la nivelul Ministerului Sănătăţii, având în vedere că prin componenta PNRR pe partea de informatizare putem să primim fonduri, să dezvoltăm sistemul informatic, să avem un proiect de program naţional numit SEGIS. Este un serviciu de gestionare a informaţiilor din sănătate care va cuprinde o platformă de date foarte multe, foarte importante legate atât de activitatea spitalelor, cât şi de partea de activitate în care este implicată şi CNAS, dar mai mult legat de costurile care se fac în sănătate atât legate de personal, adică angajările din sănătate şi costurile efective generate de acest lucru, cât şi partea de activitate spitalicească. În momentul în care vom avea această platformă, toate datele - cantităţi uriaşe de date vor putea fi prelucrate în funcţie de interesul de moment al celor care lucrează în sănătate. Nu va fi un acces liber, ci ierarhizat în funcţie de nivelul de la care se accesează sistemul", a afirmat secretarul de stat, la conferinţa "Speranţa de viaţă sănătoasă şi productivitatea în economie: problema României".

Potrivit acestuia, se încearcă integrarea mai multor baze de date din sănătate, pentru a rezulta o imagine de ansamblu. "Provocarea pentru noi este ca în următorii doi - trei ani să avem această bază de date", a transmis Brădăţan.

El a subliniat că pentru înfiinţarea acestei baze de date este necesară o legislaţie specifică.

"Deocamdată suntem în faza în care trebuie să avem şi din punct de vedere legislativ baza pentru a putea să o înfiinţăm în aşa fel încât să poată fi eficient securizată", a arătat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, este necesară o îmbunătăţire a programului informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi interconectarea lui în cadrul viitoarei platforme.

"Programul CNAS este un program vechi, de 20 de ani. Este normal că trebuie să sufere nişte îmbunătăţiri, să se treacă la alt nivel. Mai importantă va fi interconectarea lui în cadrul platformei mari. (...) De data aceasta, faţă de alte dăţi, există şi banii care pot fi accesaţi pentru că de multe ori ne izbeam de lipsa de finanţare", a indicat reprezentantul Ministerului Sănătăţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.