Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul executiv al PMP, Ioana Constantin, despre afirmațiile Vioricăi Dăncilă: 'Vă jucați cu parteneriatele externe, cu apărarea țării'/ UPDATE: Reacția MAE

Facebook
Ioana Constantin

Secretarul executiv al PMP, Ioana Constantin, critică discursul premierului României Viorica Dăncilă, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sediul Cartierului General din Bruxelles. Ioana Constantin spune că declarațiile premierului în afara țării reprezintă un „pericol”.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe precizează însă că premierul Viorica Dăncilă nu a folosit o expresie greșită la sediul NATO.

„Viorica, nu dai declarații pentru Sputnik! Șefa Guvernului Matrioșka, Viorica Dăncilă, a anunțat după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: “Consolidarea posturii de apărare și DESCURAJARE a Alianței în ansamblul său rămâne o prioritate”. Viorica, nu dai declarații pentru Sputnik! Reprezinți o țară respectată în NATO, care are niște angajamente de respectat. Vă jucați cu economia, cu justiția și acum cu parteneriatele externe, cu apărarea țării - de la organizarea licitației pentru achiziția de corvete, până la contestarea mandatului Șefului Statului Major. Declarațiile și acțiunile acestor ticăloși incompetenți sunt extrem de periculoase numai și dacă privim către frontiere: Ucraina se luptă cu o agresiune puternică a Federației Ruse, iar peste 20.000 de tone de armanent sunt depozitate în Transnistria. Dacă acasă Viorica pare amuzantă, în afara țării e un adevărat pericol!”, a susținut Ioana Constantin, secretar executiv al PMP, într-un mesaj pe Facebook.

Citește și: OUG lui Tudorel Toader agită scena politică! Victor Ponta, acuzat că 'va face front comun' cu Liviu Dragnea

Potrivit unui comunicat din partea Guvernului, în cadrul întâlnirii de miercuri a prim-ministrului Viorica Dăncilă cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, cei doi au trecut în revistă a principalele subiecte aflate pe agenda NATO, cu accent pe temele de interes pentru România şi pe contribuţiile ţării noastre la implementarea politicilor şi deciziilor aliate.

Premierul României, Viorica Dăncilă, a transmis, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, că țara noastră susține consolidarea relațiilor transatlantice, menționând că una dintre prioritatile statului român este ca UE să își pastreze capacitatea de a raspunde amenințărilor de securitate, însă ca partener al NATO.

REACȚIA MAE:

Referitor la elementele apărute în spațiul public cu privire la postura de apărare și descurajare a Alianței facem următoarele precizări:
-         La Summit-ul NATO de la Varșovia, din 2016, șefii de stat și de guvern au aprobat consolidarea posturii de apărare și descurajare a Alianței, care vizează, în esență, să ofere o mai bună protecție cetățenilor și teritoriilor aliate în fața provocărilor de securitate.
-         Relevant în acest sens este inclusiv paragraful 38 din Declarația finală a Summit-ului de la Varșovia: “Având în vedere mediul de securitate schimbat și în evoluție, adaptarea trebuie să continue.  Prin urmare, am hotărât să consolidăm și mai mult postura de descurajare și apărare a Alianței” (“In light of the changed and evolving security environment, further adaptation is needed. Therefore, we have decided to further strengthen the Alliance's deterrence and defence posture”).
-         Așadar, consolidarea posturii de apărare și descurajare reprezintă un obiectiv important de politică externă și de securitate al României, în special în contextul actual de securitate de la Marea Neagră.
-         Având în vedere importanța asigurării unui rol activ în cadrul NATO, România contribuie semnificativ, din punct de vedere conceptual și operațional, la îndeplinirea obiectivului de consolidare a posturii de descurajare și apărare colectivă, asumat de țara noastră, alături de toți aliații.
-         În acest context, ne exprimăm speranța ca toate aceste elemente definitorii pentru securitatea națională și aliată să fie abordate într-un mod adecvat și cuprinzător în cadrul reflectărilor publice privind rolul României în NATO.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.