Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul general al NATO a promis să nu-i uite pe cei care încearcă să fugă de regimul taliban

vestidinrusia.ro
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că este "esenţial" ca aeroportul din Kabul să rămână deschis şi a promis să nu-i uite pe cei care încearcă să fugă de regimul taliban după plecarea ultimilor soldaţi americani.

"Este esenţial să păstrăm aeroportul deschis, atât pentru a permite ajutorul umanitar, cât şi pentru a ne asigura că putem continua să scoatem oamenii din ţară, cei care doresc şi care nu au putut beneficia de evacuarea militară", a declarat el în cadrul unui interviu pentru AFP.

"Suntem cu toţii angajaţi în a continua să facem mari eforturi pentru a-i scoate din ţară. Nu îi vom uita", a adăugat Stoltenberg.

Ultimul zbor american a decolat de pe aeroportul din Kabul în noaptea de luni spre marţi, la finalul unei operaţiuni de salvare precipitate pentru evacuarea a peste 123.000 de persoane, în special personal al ţărilor aliate şi afgani care au lucrat pentru acestea, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: După retragerea trupelor militare din Afganistan, Ambasada SUA la Kabul şi-a suspendat activitatea

Jens Stoltenberg a dat asigurări că aliaţii vor menţine presiunea diplomatică asupra noilor stăpâni ai ţării pentru ca ei să permită plecarea afganilor care se simt în pericol.

El a felicitat Turcia, membră a NATO, care a propus să joace un rol în securizarea aeroportului. Şeful Alianţei Nord-Atlantice a mulţumit unui număr de circa 800 de membri ai personalului civil al organizaţiei care au contribuit la gestionarea podului aerian.

Citește și: Imaginea ANULUI - Talibanii sărbătoresc cu focuri de armă plecarea americanilor din Afganistan (VIDEO)

"Vom continua să lucrăm cu aliaţii NATO şi alte ţări pentru a-i ajuta pe oameni să plece. Talibanii au transmis cu claritate că vor autoriza plecările, îi vom judeca pe talibani după ceea ce spun, dar şi după ceea ce fac", a declarat Stoltenberg.

"Şi vom utiliza mijloacele noastre de presiune politică, diplomatică şi economică pentru a face în aşa fel încât oamenii să poată pleca. Este important pentru că aliaţii NATO sunt acolo de mulţi ani", a adăugat secretarul general al NATO.

Citește și: Americanii fac pace cu talibanii și promit că vor lucra cu ei dacă 'îşi vor respecta angajamentele': 'Legitimitatea şi sprijinul trebuie meritate'

În viitor, a subliniat Stoltenberg, cei 30 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice vor examina cu atenţie ce nu a funcţionat în cadrul misiunii lor vizând instalarea în Afganistan a unui guvern şi a unei armate capabile să reziste talibanilor.

"Este una dintre întrebările dificile pe care trebuie să ni le punem, în contextul în care vom declanşa acum un proces de evaluare şi analiză pentru a trage învăţămintele în cadrul NATO", a mai declarat el pentru AFP.

"Pentru că trebuie să înţelegem mai bine ceea ce a mers prost, dar şi să ne analizăm realizările în Afganistan, în special în materie de luptă împotriva terorismului", a mai spus Jens Stoltenberg.

Citește și: Ce riscuri implică retragerea SUA din Afganistan pentru Europa? Miniștrii de interne din UE se întrunesc de urgență .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.