Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul general al NATO, şeful diplomaţiei europene, europarlamentari şi politicieni italieni deplâng moartea lui David Sassoli

politico.eu
David Sassoli

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, premierul italian Mario Draghi, şefii grupurilor politice din Parlamentul European şi numeroşi oameni politici din Italia au transmis marţi mesaje în care şi-au exprimat tristeţea la aflarea veştii că preşedintele legislativului european, David Sassoli, a încetat din viaţă în cursul nopţii.

"Întristat să aflu despre moartea preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, o voce puternică în favoarea democraţiei şi a cooperării NATO-UE", a scris Stoltenberg pe contul său de Twitter, citat de Reuters.

Şi înaltul reprezentant pentru politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, şi-a exprimat durerea pentru moartea lui Sassoli, un politician "valoros" şi un om care "şi-a dedicat viaţa altora", relatează EFE.

"Moartea lui David Sassoli este o mare durere. Pierdem un om politic valoros, dar mai ales un prieten, un om care şi-a dedicat viaţa altora, mai întâi în jurnalism şi mai apoi în instituţii, în calitate de preşedinte al Parlamentului European", a scris social-democratul spaniol Josep Borrell - din aceeaşi familie politică cu Sassoli -, pe contul său de Twitter, într-un mesaj redactat în limba italiană, potrivit Agerpres.

Comisarul european pentru economie, italianul Paolo Gentiloni, l-a elogiat pe compatriotul şi prietenul său Sassoli, despre care a spus că va rămâne în amintire drept "un lider democrat şi proeuropean".

"David Sassoli ne-a părăsit. Îngrozitoare veste pentru noi toţi, în Italia şi Europa. Ni-l vom aminti drept un lider democrat şi proeuropean", a scris Gentiloni pe contul său de Twitter. În acelaşi mesaj, scris în limba italiană, comisarul european a subliniat că Sassoli era "un om onest, generos, vesel şi popular". Într-un tweet anterior în limba engleză, Gentiloni a menţionat că îşi va aminti mereu de Sassoli pentru "leadership-ul său, pasiunea sa şi prietenia lui generoasă. Adio, David!".

Liderii celor şapte grupuri parlamentare din Parlamentul European şi-au exprimat unanim tristeţea faţă de decesul lui Sassoli. Din propria familie politică, preşedinta grupului Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (144 de europarlamentari), politiciana spaniolă Iratxe Garcia, s-a declarat "devastată" de moartea "prietenului şi colegului" ei.

"Dragă prieten, dragă preşedinte, David Sassoli, îţi vom duce dorul foarte mult. Îţi mulţumesc pentru drumul pe care am avut norocul să-l împărţim. Pentru prietenia şi pentru activitatea ta", a scris Garcia pe contul ei oficial de Twitter, într-un prim mesaj în limba spaniolă.

Într-un alt mesaj în limba engleză, Garcia s-a declarat "devastată" de pierderea "prietenului şi colegului" său, "un mare preşedinte al Parlamentului European, un european pasionat şi angajat şi o persoană foarte apropiată".

În termeni similari s-a exprimat şi liderul grupului Partidului Popular European (177 eurodeputaţi), Manfred Weber, care l-a definit pe Sassoli drept "un adevărat european şi un ambasador pasionat al unei Europe mai unite şi mai sociale". "Suntem foarte trişti şi afectaţi de moartea preşedintelui David Sassoli. Am rămas fără cuvinte. (...)", a scris pe Twitter politicianul german.

Şi vicepreşedintele PPE, italianul Antonio Tajani, a transmis un mesaj de condoleanţe, în care a apreciat că, odată cu dispariţia lui David Sassoli, dispare "un Mare Preşedinte, atât ca politician, cât şi ca om".

Liderul grupului Renew Europe din PE (100 eurodeputaţi), francezul Stephane Sejourne, s-a declarat "extrem de trist" la aflarea veştii privind dispariţia lui Sassoli, "un preşedinte angajat" şi "un om cu convingeri", "datorită căruia parlamentul nostru a continuat să menţină vie democraţia, inclusiv în plină criză a coronavirusului".

Din partea Verzilor (72 de eurodeputaţi), copreşedinta grupului din PE, Ska Keller (Germania), a dat asigurări că ecologiştilor "le va fi dor" de Sassoli şi a transmis condoleanţe familiei.

"Condoleanţe" pentru "vestea tristă" a "morţii premature" a lui Sassoli a transmis, în numele grupului Identitate şi Democraţie (70 eurodeputaţi), preşedintele acestei formaţiuni, italianul Marco Zanni.

"Italia şi Europa pierd o persoană decentă şi un politician capabil", a scris la rândul său copreşedintele Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (64 eurodeputaţi), italianul Raffaele Fitto.

"Extrem de afectată" s-a declarat şi copreşedinta Grupului Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică (39 de eurodeputaţi), franţuzoaica Manon Aubry, care a subliniat că Sassoli a fost "foarte atent, a menţinut mereu un dialog constructiv" cu grupul său în aceşti doi ani în care a fost preşedinte al Parlamentului European.

În Italia, oameni politici de pe întreg eşicherul politic i-au adus un omagiu lui Sassoli, iar dispariţia sa a ţinut capul de afiş al buletinelor de ştiri ale dimineţii, notează Reuters. Premierul Mario Draghi a declarat că moartea lui Sassoli este şocantă şi a salutat în persoana lui un adevărat proeuropean.

"Om al instituţiilor, profund european, jurnalist pasionat, Sassoli a fost un simbol al echilibrului, umanităţii şi generozităţii. Aceste calităţi i-au fost mereu recunoscute de toţi colegii săi, din toate poziţiile politice şi din toate ţările UE, stând mărturie pentru extraordinara lui pasiune civică, pentru capacitatea de a asculta, pentru compromisul constant în slujba cetăţenilor", a transmis biroul de presă al lui Draghi într-un comunicat, citat de EFE.

Fostul premier Enrico Letta, care conduce Partidul Democrat din care a făcut parte şi Sassoli, l-a numit pe preşedintele legislativului european "o persoană de o generozitate extraordinară, un european pasionat, un om cu viziune şi principii".

Şi preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, l-a elogiat pe Sassoli, afirmând că moartea acestuia "creează un gol în rândurile celor care au crezut şi au construit o Europă a păcii în slujba cetăţenilor şi reprezintă un motiv de profundă durere pentru populaţia italiană şi pentru populaţia europeană". "Angajamentul său clar, constant şi pasional a făcut ca adunarea de la Strasbourg să fie protagonista dezbaterii politice într-o fază extrem de delicată, dând glas aşteptărilor cetăţenilor europeni", a mai adăugat Mattarella.

"Un om strălucit, dedicat activităţii în instituţii. Îşi iubea ţara şi credea ferm în valorile europene", a declarat şi ministrul de externe italian Luigi Di Maio.

Şi reprezentanta extremei drepte, Giorgia Meloni, lidera Fraţii Italiei, a salutat în persoana lui Sassoli "un oponent loial" şi "un om onest".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.