Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres deplânge atacurile împotriva navelor civile în Golf

Time
Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat joi atacurile comise împotriva unor nave civile în Golf, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind cooperarea dintre Naţiunile Unite şi Liga Arabă, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

'Condamn orice atac asupra navelor civile', a declarat secretarul general al ONU, care a cerut 'stabilirea faptelor' şi a 'responsabilităţilor', subliniind că lumea nu-şi poate permite un conflict major în Golf.

Luând cuvântul după Antonio Guterres, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a denunţat o 'evoluţie periculoasă' în Orientul Mijlociu.

Citește și: Demisie de răsunet! Cutremur pe scena politică

'Ţintirea petrolierelor şi atacurile în centrul Arabiei Saudite cu rachete, aşa cum am văzut în urmă cu două zile, reprezintă o evoluţie periculoasă. Aceasta trebuie să determine Consiliul de Securitate să acţioneze împotriva celor care sunt responsabili pentru a menţine securitatea şi stabilitatea în regiune', a îndemnat el.

Secretarul general al Ligii Arabe a spus, fără a le numi, că 'unele părţi din regiune încearcă să aprindă focul' şi 'trebuie să fim conştienţi de aceasta'.

La Washington, preşedintele american Donald Trump a fost informat în legătură cu atacurile care au vizat joi dimineaţă două petroliere în Marea Oman şi guvernul său 'evaluează situaţia', a indicat Casa Albă.

Citește și: A comis-o pentru prima dată de la condamnarea lui Dragnea! Ce a putut să zică Viorica Dăncilă

'Preşedintele a fost informat despre atacul asupra navelor în Golful Oman. Guvernul american acordă ajutor şi continuă să evalueze situaţia', a declarat Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a executivului SUA, într-un scurt comunicat.

Două petroliere - unul norvegian, altul japonez - au fost vizate joi de un atac de origine necunoscută în Marea Oman, o regiunea aflată deja sub tensiune din cauza crizei între SUA şi Iran.

Cu o lună în urmă, au avut loc deja atacuri împotriva a patru nave, între care trei petroliere, în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), acte pentru care Washingtonul a acuzat Teheranul. Iranul a dezminţit orice implicare. Într-un raport preliminar de anchetă, EAU a apreciat că în spatele acestor atacuri s-ar afla un 'actor stat', dar fără a-l identifica în acest stadiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.