Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres lansează un apel la ajutor pentru Afganistan şi femeile afgane, ameninţate de talibani

novinte.com
antonio guterres

Secretarul general al ONU a lansat luni un apel urgent la ajutor pentru Afganistan, la începutul unei reuniuni ministeriale în cadrul căreia se doreşte adunarea a peste 600 de milioane de dolari, dar şi reafirmarea drepturilor femeilor afgane ameninţate de talibani, relatează AFP.

"Afganii au nevoie de un colac de salvare" pentru a face faţă poate "momentului lor cel mai grav", a spus Antonio Guterres.

El s-a deplasat la sediul ONU din Geneva, unde mai multe zeci de miniştri din ţările donatoare - veniţi în persoană sau care vor lua cuvântul prin videoconferinţă - se vor succeda pentru a promite ajutor Afganistanului, acum condus de talibani după un lung război împotriva unui regim susţinut timp de 20 de ani cu mari eforturi de comunitatea internaţională.

Unei economii în curs de prăbuşire tocmai i s-a adăugat o secetă gravă şi pandemia de COVID-19, a reamintit Guterres, subliniind că organizaţiile umanitare au nevoie de 606 milioane de dolari până la sfârşitul anului pentru a satisface nevoile a 11 milioane de afgani, dintr-un total de 38 de milioane de locuitori.

El a anunţat că şi ONU va debloca 20 de milioane de dolari dintr-un fond de ajutor de urgenţă pentru a susţine imediat acţiunile organizaţiilor umanitare.

De asemenea, el a solicitat un acces garantat în ţară pentru transportarea ajutorului şi a personalului, dar şi un acces sigur în zonele care au cea mai mare nevoie.

În scurtele sale afirmaţii introductive, Guterres a mai insistat asupra "necesităţii de salvgarda drepturile femeilor şi fetelor în Afganistan, inclusiv prin accesul la educaţie şi la alte servicii esenţiale".

"Unul dintre punctele pozitive astăzi în Afganistan este o nouă generaţie de lidere şi antreprenoare educate care s-au înmulţit de două decenii", a insistat el, în condiţiile în care talibanii încep să impună puţin câte puţin restricţii la activităţile femeilor după căderea capitalei Kabul, pe 15 august, informează Agerpres.ro.

"Femeile şi fetele afgane vor să se asigure că progresele nu vor fi şterse, că porţile nu se vor închide şi că speranţa nu va fi stinsă", a mai spus Antonio Guterres.

De asemenea, el a insistat asupra faptului că ajutorul va trebui să ajute şi la prezervarea economiei pe termen lung, pentru ca afganii să poată rămâne şi să lucreze la ei în ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.