Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul general al ONU cere fonduri pentru 'catastrofa umanitară' din Afganistan

ONU
Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat marţi împotriva "unei catastrofe umanitare" în Afganistan, solicitând fonduri pentru această ţară după plecarea forţelor americane, relatează AFP.

"O catastrofă umanitară se profilează", a subliniat el într-un comunicat, evocând "agravarea crizei umanitare şi economice" şi "ameninţarea unei prăbuşiri totale a serviciilor de bază".

Antonio Guterres îndeamnă, de asemenea, statele membre ONU, "să furnizeze o finanţare adecvată, suplă şi completă" în favoarea populaţiei afgane care este, potrivit lui, "în ora sa cea mai întunecată".

Citește și: Secretarul general al NATO a promis să nu-i uite pe cei care încearcă să fugă de regimul taliban

"I-am îndemnat să contribuie la garantarea faptului că lucrătorii umanitari dispun de finanţare, de acces la garanţii judiciare de care au nevoie pentru a rămâne şi a transporta acest ajutor", a adăugat el în comunicatul său.

Şeful ONU reaminteşte că "aproape jumătate din populaţia afgană - 18 milioane de persoane - are nevoie de o asistentă umanitară pentru a supravieţui".

Citește și: După retragerea trupelor militare din Afganistan, Ambasada SUA la Kabul şi-a suspendat activitatea

"Un afgan din trei nu ştie de unde va veni viitoarea masă", a precizat Antonio Guterres, subliniind că peste jumătate dintre copiii mai mici de cinci ani vor suferi de foame în anul următor.

"Mai mult ca niciodată, copiii, femeile şi bărbaţii din Afganistan au nevoie de solidaritatea comunităţii internaţionale", a insistat el, relatează Agerpres.ro.

Citește și: Imaginea ANULUI - Talibanii sărbătoresc cu focuri de armă plecarea americanilor din Afganistan (VIDEO)

Fără a-i menţiona pe talibani, secretarul general al ONU face apel la "toate părţile să faciliteze un acces umanitar sigur şi fără obstacole la provizii vitale şi esenţiale, precum şi pe cel al lucrătorilor umanitari - bărbaţi şi femei".

La douăzeci de ani după ce au fost alungaţi de la putere de SUA, talibanii controlează din nou cea mai mare parte a teritoriului afgan. Ei au sărbătorit marţi victoria lor după ce ultimul zbor american a plecat din Kabul în noaptea precedentă.

Citește și: Americanii fac pace cu talibanii și promit că vor lucra cu ei dacă 'îşi vor respecta angajamentele': 'Legitimitatea şi sprijinul trebuie meritate' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.