Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretele danezilor pentru a scăpa de stresul sărbătorilor: Sfaturi de la cei mai fericiți oameni din lume

Pixabay
cadouri craciun

Sărbătorile vin cu multe emoții și provocări, dar și cu momente de bucurie și relaxare. Important este să ne gestionăm stresul și să ne concentrăm pe lucrurile frumoase din această perioadă.

Cum poți să găsești un echilibru perfect în timpul sărbătorilor ca să te bucuri de tot, fără să te epuizezi?

Psihologul Marie Helweg-Larsen oferă câteva sfaturi prețioase despre cum să găsești un echilibru în timpul sărbătorilor, inspirate de cultura daneză. Despre Danemarca se spune că, în ciuda iernilor reci și întunecate, oamenii de acolo se consideră printre cei mai fericiți din lume.

Cuvântul danez "overskud" se referă la un echilibru în timpul sărbătorilor. Înțelegerea acestui concept poate ajuta la găsirea unui echilibru în perioada aglomerată a sărbătorilor. Danezii folosesc expresia "nu am suficient overskud" pentru a exprima că nu au destul energie pentru a participa la o petrecere. Este o modalitate simplă și sinceră de a spune că nu te simți în stare, chiar dacă ai vrea să mergi. De asemenea, folosesc și verbul "overskue" pentru a exprima că nu pot face față sau nu au capacitatea de a se ocupa de ceva. De exemplu, ei pot spune că nu pot "overskue" să organizeze un eveniment, să planifice o excursie sau să facă curățenie generală de sărbători

De ce să spunem „NU”

Folosirea cuvintelor "overskud" și "overskue"  îi ajută pentru a spune "Nu"   într-un mod mai relaxat și mai puțin personal. Ei înțeleg că spunând "Nu" unor lucruri, le oferă timp și energie pentru a spune "Da" altor aspecte importante din viața lor.

Sărbătorile nu ies întotdeauna așa cum ne-am dori. Nu uita că spiritul sărbătorilor este despre iubire și împărtășire, nu despre perfecțiune.

Poți scăpa de frustrări rostind cuvântul danez "pyt" (pronunțat "pid"). ''Pyt'' se traduce aproximativ prin "asta este" și este folosit pentru a ne ajuta să trecem peste frustrări și necazuri minore. O altă modalitate de a ajunge la "pyt" este să ne concentrăm pe ceea ce contează cu adevărat. Uneori, ne enervăm din cauza unor lucruri minore, cum ar fi o coadă lungă sau o supărare trecătoare. Petrecând câteva minute într-o coadă, putem folosi această ocazie pentru a reflecta asupra lucrurilor pentru care suntem recunoscători.

Psihologii spun că stresul poate fi atenuat prin acceptarea faptului că imperfecțiunea face parte din viață și este perfect normală.

Unul dintre avantajele stresului de vacanță este că îl putem anticipa. Știm că planificarea și organizarea pot aduce cu sine unele provocări și ne așteptăm la o anumită doză de stres în această perioadă. Dar este important să nu ne suprasolicităm și să nu ne așteptăm ca totul să meargă perfect conform planului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.