Sărbătorile pascale reprezintă nu doar un motiv de bucurie spirituală, ci şi un adevărat răsfăţ culinar, mai ales că ele urmează unei perioade îndelungate de post religios. Meniurilor tradiţionale li s-au adăugat, în ultimii ani, importante influenţe occidentale, bucătăria românească fiind completată cu aperitive, cu deserturi sau cu băuturi de import.
Nutriţionistul Adina Rusu a declarat, pentru AGERPRES, că deşi sunt pregătite cu mult efort şi dăruire în mai toate casele româneşti, meniurile de sărbători pot constitui o adevărată provocare pentru organismul uman, nevoit să gestioneze într-o perioadă scurtă de timp o cantitate foarte mare de alimente bogate în grăsimi şi cu foarte mult zahăr adăugat.
Potrivit acesteia, respectând câteva reguli simple, ne putem proteja atât sănătatea, cât şi silueta şi ne vom putea bucura din plin de sărbători. Disciplina programului de mese este importantă şi de sărbători.
"Chiar şi în zilele de sărbătoare, este extrem de important să încercăm să respectăm un program corect de alimentaţie. Mâncând la timp, vom reuşi să controlăm cantitatea de alimente consumată la fiecare masă şi vom evita supra-alimentarea. Este important să încercăm să ne planificăm meniul, astfel încât să nu fim tentaţi să mâncăm din toate felurile de mâncare la aceeaşi masă. De asemenea, ideal ar fi să avem cel mult 2-3 gustări, în afara celor trei mese principale, şi să evităm să gustăm în continuu, pe tot parcursul zilei, mâncărurile preparate. Doar din micile, dar numeroasele gustări, putem aduce organismului peste o mie de calorii care ajung să fie depozitate sub formă de grăsime. Asocierea corectă a alimentelor consumate, esenţială pentru o bună digestie. Preparatele tradiţionale de sărbători sunt caracterizate printr-un conţinut ridicat de grăsimi care pot reprezenta o adevărată provocare pentru aparatul digestiv. Din acest motiv, alimentele cu maioneză sau carnea bogată în grăsimi nu ar trebui să fie consumate împreună, la aceeaşi masă, şi nici împreună cu desertul care, la rândul său, poate conţine unt, smântână sau brânzeturi grase. Astfel, felia de pască sau de cozonac poate constitui gustarea pe care o consumăm la 2-3 ore distanţă de masa principală şi nu imediat după aceasta", a precizat nutriţionistul.
Hidratarea este esenţială pentru o bună digestie a alimentelor, a mai spus specialistul. Apa trebuie să fie consumată, puţin câte puţin, pe tot parcursul zilei. Câteva guri de apă consumate înainte sau chiar în timpul mesei pot ajuta digestia şi pot reduce apetitul, a explicat Adina Rusu.
De asemenea, nutriţionistul ne sfătuieşte să consumăm alcoolul doar cu moderaţie.
"În timp ce consumul de apă este esenţial pentru buna funcţionare a organismului, alcoolul, sucurile de fructe, băuturile carbogazoase şi energizantele furnizează un surplus important de energie şi pot stimula apetitul. Astfel, studiile au arătat că şi în situaţiile în care se consumă chiar şi cantităţi mici de alcool înaintea meselor, acesta determină o creştere semnificativă a cantităţii de alimente consumate. Şi consumul excesiv de alcool a fost corelat cu supra-alimentarea. Mai mult, cocktailurile pot constitui adevărate bombe calorice, o singură băutură de acest fel furnizând peste 500 de calorii", a arătat nutriţionistul.
În opinia sa, nici restricţiile excesive nu aduc beneficii.
"Indiferent de regimul pe care îl avem de urmat sau de stilul de alimentaţie ales, de sărbători ne putem permite mici "abateri". Este, însă, important să nu consumăm cantităţi mari de alimente şi să respectăm, pe cât se poate, chiar şi în aceste zile de relaxare, un program al meselor principale ale zilei. Şi, nu în ultimul rând, este recomandat să nu mâncăm în faţa televizorului şi să încercăm să conştientizăm gustul şi savoarea fiecărei guri de mâncare, astfel încât să ne putem bucura cu adevărat de răsfăţul culinar adus de sărbători", a concluzionat Adina Rusu.
Secretele nutriţionistului: Regulile cate îţi permit să te bucuri de mesele de Paşte fără grija siluetei
Explorează subiectul
Articole Similare

1.119
VIDEO Ce spune Nicușor Dan despre tragedia cu fetița de doi ani moartă la stomatolog
1.119

1.220
România, printre principalii furnizori de medici pentru Franța: Unul din cinci medici din Franța provine din România, Algeria, Tunisia sau Maroc
1.220

2.984
Ministrul Sănătății, contrazis de avocatul clinicii unde a murit fetița de doi. Unitatea medicală a fost suspendată
2.984

1.537
Postul de iarnă fără greșeli - Ce trebuie să mănânci zilnic și ce să eviți. Avertismentul medicului: 'Nu înlocuiți legumele cu produse de post din comerț!'
1.537

144
Durerea de ureche nu e întotdeauna de la răceală: Iată bolile pe care le poate semnala
144

3.110
'Nu sunt ipocrit să spun că acum am aflat' - reacția lui Alexandru Rogobete la scandalul dintre Șerban Bubenek - Iuliu Torje / Apelul făcut de ministrul Sănătății
3.110

2.530
Ministerul Sănătății, primele măsuri drastice după cele două tragedii care au șocat România - Peste 20 de clinici private închise și alte 30 sancționate
2.530

9.816
Scandal uriaș în lumea medicală! Șeful ATI solicită ca Dr Iuliu Torje să fie declarat 'persona non-grata' / Replica medicului: 'Acuzații aberante, complet rupte de realitate'
9.816

362
Misterul cancerului tiroidian: Boala cu cea mai rapidă creștere din lume. Specialiștii au găsit cauza ascunsă
362

3.384
Dermatologii avertizează - Produsele de skincare pe care dai banii degeaba: Ce NU merită să mai cumperi
3.384

310
Bătălie uriașă la Rezidențiat 2025: Peste 10.000 de absolvenți pentru 5.000 de locuri și posturi. Ce specialități sunt cele mai căutate
310

1.343
Pericol ascuns pe TikTok: medicii avertizează asupra produselor 'miracol' care ne pot distruge
1.343

2.695
După moartea fetiței de 2 ani, un medic ATI român din Germania avertizează asupra unei vulnerabilități grave a sistemului medical românesc
2.695


















Comentează