Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretele unei sportive de nota 10. Cu cine s-a iubit Nadia Comăneci

gimnastica nadia comaneci

Secretele uneisportive de nota 10. Cu cine s-a iubit Nadia Comăneci, prima gimnastă din istorie care a reuşit să ia nota maximă.

Sunt secrete bine ascunse în dosarele Securităţii. Fuga din ţară şi povestea de amor cu Ştefan Bănică Jr, păstrată pe bileţele: „Ce să fac dacă te iubesc?“

Citeşte şi: Gest unic în istoria naţionalei pentru victimele din Clubul Colectiv

Fuga ei din România comunistă a fost cea mai grea palmă pe care a primit-o Securitatea. A reuşit să treacă graniţa spre libertate cu mai puţin de o lună înainte de Revoluţie, deşi pe urmele ei erau puşi informatori

Sportiva avea să fugă peste graniţele României comuniste cu mai puţin de o lună înainte de izbucnirea Revoluţiei: întâi în Ungaria, şi de acolo în SUA, unde emigrase şi primul ei antrenor, Bela Karolyi. Imediat după incident, securiştii i-au deschis Nadiei şi familiei ei dosar de urmărire informativă, de care s-a ocupat Direcţia I a Securităţii.

Citeşte şi: Premierul desemnat se vede cu Traian Băsescu

După fuga gimnastei, Securitatea a încercat s-o discrediteze pe toate planurile. În dosarul de Securitate se vorbeşte de iubiţii Nadiei şi de instabilitatea sa emoţională. La dosar apar şi două scrisori primite de Nadia de la Ştefan Bănică Jr, anunţă adevărul.

Artisul îi scria Nadiei în decembrie 1988: „Ce să fac dacă te iubesc? Greşeala e de ambele părţi. Eu sunt nerăbdător şi vreau totul, iar tu te complaci. Nu ştiu ce să-ţi scriu. Nu trebuie să rişti, dar de vorbit şi văzut tot se poate. Ţine minte! Dar totul trebuie să fie pus la punct. Dacă vrei, că văd că o scalzi (nici la telefon nu mai vorbeşti că … dormi). Vorbim prin Adi (…) Zi clar că nu vrei. Aşa mă enervează chestia asta la tine de mor. Zi cu gura ta stop şi stop va fi. Zi pe bune «Bă, ori nu te mai iubesc, ori mi-e frică». Sunt multe probleme aiurea în toată povestea asta.

Eu îmi dau seama că vrei să se termine, dar partea hazlie e că vreau să aud din gura ta. Nu te costă nimic. … Pune mâna şi scrie tot ce e cu securiştii ăştia, ce se întâmplă, de cine să mă feresc, scrie! Dau ortul popii sau iau bătaie, da măcar să ştiu pentru ce. Poţi să dai şi tu un telefon că nu-ţi cade mâna“. Epistola se încheie cu un mesaj: „Arde scrisoarea“. „Problema“ Nadiei, o posibilă sarcină În cea de-a doua scrisoare îi spune: „Vezi că ţi-am trimis o carte special pentru problema noastră. Scrie acolo tot ce trebuie să faci în fiecare lună. Păcat că e în engleză dar te descurci tu. Acum e momentul. După 2-3 luni, degeaba nu se mai poate face nimic. Te iubi“, încheie artistul care avea la acea vreme 21 de ani. „Problema“ la care se referea artistul ar putea fi o posibilă sarcină a Nadiei, despre care s-a vorbit în acea perioadă.

Într-o notă-sinteză în cazul „Corina“ se vorbeşte despre faptul că Nadia a locuit cu „intermitenţe la numitul Năstase Nicolae, lucrător comercial, care pe timpul verii conduce discoteca Vox Maris din staţiunea Costineşti, frecventată de membrii de familie ai unor personalităţi, inclusiv cadre ale Ministerului de Interne. «Corina» intenţiona să se căsătorească cu numitul Năstase Nicolae, însă datorită comportării sale (…) acesta a renunţat la a se căsători cu ea. «Corina» nu acceptă situaţia, insistând în diverse moduri pentru realizarea mariajului (în vara 1987 timp de o lună şi jumătate a stat la Costineşti ajutându-l pe NN în conducerea discotecii)“. Relaţii cu fotbalistul Geolgău Apoi, continua raportul, „Corina mai menţine sporadic relaţii cu fotbalistul Geolgău de la Universitatea Craiova, astfel că în perioada 01-04 mai 1987 a petrecut-o la domiciliul părinţilor acestuia din comuna Pieleşti, judeţul Dolj. În prezent, Corina este semnalată în relaţii cu fiul actorului Ştefan Bănică“. În raportul întocmit în anul 1988 se cerea interceptarea corespondenţei interne şi externe timp de şase luni, dar şi folosirea mijloacelor de supraveghere la domiciliul Nadiei.

Întrebat  cum comentează presupusa relaţie cu Nadia Comăneci, Ştefan Bănică Junior a declarat: "Nu mai ţin minte şi nu ştiu pe cine ar putea interesa aceste lucruri de acum 30 de ani. Şi mai ales în situaţia prin care trece România acum. Dacă tot căutaţi în arhive, vedeţi că am fost obligat la grădiniţă, pe când aveam 5 ani, să-i scriu o scrisoare lui Moş Gerilă (că Moş Crăciun nu aveam voie să spun), poate o găsiţi şi pe aia".

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.