Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretul lui Shakespeare - marijuana si cocaina? A murit el de supradoza?

shakespeare

Experţi sud-africani au descoperit urme de canabis şi de cocaină, în mai mică măsură, în pipele care se presupune că i-au aparţinut marelui dramaturg William Shakespeare, notează cotidianul The Independent, menţionat de 20minutes.fr.

Obiectele expertizate au fost găsite în grădina casei sale din Stratford-upon-Avon, oraş aflat la sud de Birmingham, unde s-a născut autorul lui 'Hamlet'.

Analizele au fost realizate în 2011, după aproape 400 de ani de la moartea lui Shakespeare, de o echipă condusă de Francis Thacheray, director al Institutului Evoluţiei Umane din Johannesburg şi mare admirator al scriitorului.

Atunci au fost depistate urme de droguri în pipele dramaturgului britanic. Uimit, fiindcă nu exista nicio probă a prezenţei marijuanei în secolul al XVI-lea în Regatul Unit, antropologul a parcurs cu mare atenţie opera lui Shakespeare şi mai ales sonetul 76 al poetului, în care apare termenul de 'weed' ('iarbă').

Să fi fost Shakespeare sub influenţa drogurilor când a scris? Să fi experimentat el diferite produse în procesul de creaţie? Mai rău, cercetătorul sud-african crede că scriitorul ar fi putut muri din cauza unei supradoze.

Thackeray a spus în 2011 că ar dori deschiderea mormântului dramaturgului şi poetului pentru prelevarea unor fragmente de unghii sau de păr, care ar putea lămuri misterul morţii lui Shakespeare.

Problema este însă că scriitorul este înmormântat chiar în inima bisericii Sfânta Treime din Stratford-upon-Avon, având pe piatră inscripţia 'Binecuvântat fie cel care va păstra aceste pietre şi blestemat cel care îmi va profana osuarul'. Sunt cuvinte care pot descuraja orice dorinţă de deshumare, încheie 20minutes.fr.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.