Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secţia pentru procurori a CSM 'târăşte' din nou cu Sorina pe jos

sectia

Deşi Consiliul Superior al Magistraturii este, conform Constituţiei, garantul independenţei justiţiei, procurorii care activează acum în Consiliu au interpretat textual denumirea structurii unde activează şi s-au transformat într-o adevărat secţie PENTRU procurori. Pentru procurori activişti. Când nu se duc la serviciu, apără statul de drept, când se duc, apără statul de drepţi.

Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM a respins, joi, solicitarea Inspecției Judiciare de suspendare a Mariei Pițurcă, procurorul care a luat-o cu forța pe Sorina, fetița de 8 ani din Baia de Aramă, ca să o ducă la familia sa adoptivă.

Pe 2 iulie, Inspecţia Judiciară anunța că a început cercetarea disciplinară faţă de procurorul Maria Piţurcă, care a intervenit în cazul fetiţei din Mehedinţi, şi că propune suspendarea sa până la finalizarea anchetei. Piţurcă este cercetată pentru manifestări ce dăunează prestigiului justiţiei. "Există indicii cu privire la săvârşirea abaterilor disciplinare constând în „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu” şi respectiv „exercitare a funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni”, se arată într-un comunicat de presă al Inspecţiei Judiciare.

Să analizăm puţin logica Secţiei pentru procurori în ceea ce reprezintă prestigiul justiţiei:

1. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat în 24 septembrie 2018, despre ancheta în dosarul "10 august": "Eu văd lucrul acesta ca pe un ordin pe unitate, aşa cum m-am mai pronunţat, care de data asta a fost pus în aplicare mai clar şi mai precis. Plecând de la dictonul 'justiţia este oarbă', eu cred că acum este doar surdă, dar cu o privire foarte ageră în direcţia dinainte trasată."

Secția pentru Procurori a reacționat fulgerător în aceeași zi: "Aceste declaraţii care acreditează ideea că procurorii îşi desfăşoară activitatea cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor reprezintă afirmaţii de natură a afecta prestigiul justiţiei din România."

2. După ce prim-ministrul Viorica Dăncilă declara, în data de 3 octombrie 2018, în Plenul Parlamentului European, că "peste 3.000 de magistrați au fost cercetați de DNA. Practic, jumătate dintre magistrații din România au avut, ani de zile, dosare, prin care, probabil, au fost influențați să dea soluții stabilite în afara sălii de judecată", Secţia pentru procurori reacţiona prompt, "cu îngrijorare", în aceeași zi:

"Secţia pentru procurori reiterează imperativul unui mesaj public echilibrat şi responsabil care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie, îndatorire care revine deopotrivă tuturor reprezentanţilor instituţiilor publice."

3. După apariția imaginilor revoltătoare cu procurorul Piturcă, Inspecția Judiciară a anunțat începerea cercetării disciplinare și transmiterea unei cereri de suspendare din funcție a acesteia, la data de 2 iulie 2019.

Secția pentru procurori a CSM nu a mai acţionat prompt, ci a stabilit un termen după 8 zile să discute cererea de suspendare. După încă o amânare de o zi, Secţia a decis că procurorul Piţurcă nu a afectat prestigiul justiției.

Alte comentarii sunt de prisos.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.