Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şefa diplomaţiei olandeze demisionează după evacuarea haotică din Afganistan

Nexta
Kabul aeroport

Ministrul olandez de Externe Sigrid Kaag a demisionat, după ce deputaţii au adoptat o moţiune împotriva sa, din cauza evacuării haotice din Afganistan, relatează AFP, potrivit news.ro.

Parlamentarii olandezi au adoptat o moţiune prin care critică Guvernul cu privire la faptul că a eşuat să evacueze anumiţi afgani şi cu privire la faptul că nu a anticipat preluarea rapidă a puterii de către talibani.

”Camera consideră că Guvernul a acţionat în mod iresponsabil (...). Nu pot accepta consecinţele acestei judecăţi în calitate de ministru care poartă responsabilitatea ultimă”, a declarat joi ministrul în Parlament.

”În concepţia mea a democraţiei şi a tradiţiei Guvernului, un ministru trebuie să plece, dacă-i este denunţată politica. Îi voi prezenta, aşadar, Majestăţii Sale (regele Willem-Alexander) demisia mea din funcţia de ministru al Afacerilor Externe”, a anunţat ea.

Sigrid Kaag a precizat că rămâne la conducerea Partidului D66 (centru-stânga), care negociază cu premierul Mark Rutte în vederea formării unei coaliţii, după ce s-a clasat pe poziţia a doua ca număr de mandate în urma alegerilor din martie.

Mark Rutte a deplâns această demisie drept o ”mare pierdere” pentru Guvern.

Olanda a evacuat peste 1.500 de persoane de la Kabul - olanezi şi afgani - în ultimele zile ale lui august.

Însă numeroşi afgani necesar să fie evacuaţi au fost lăsaţi în Afganistan - inclusiv 22 de interpreţi, în pofida unor îndemnuri ale deputaţilor la evacuarea acestora, cu mai multe luni înainte.

Sigrid Kaag a recunoscut că Guvernul olandez nu a anticipat rapiditatea cu care talibanii au revenit la putere în Afganistan, însă a subliniat că şi alte ţări occidentale s-au aflat în aceeaşi situaţie.

Ministrul olandez al Apărării Ank Bijleveld, vizat la rândul său de o moţiune adoptată în Parlament, a refuzat să demisioneze.

Demisia ministrului olandez de Externe are loc la o zi după ce premierul britanic Boris Johnson l-a debarcat din Guvern pe ministrul britanic de Externe Dominic Raab, tot din cauza crizei afgane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.